Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Ukradnutý prejav Nikitu Chruščova

Kniha Ukradnutý prejav Nikitu Chruščova PR článok Zobraziť galériu (2)
Kniha Ukradnutý prejav Nikitu Chruščova (Zdroj: ipark.sk)

Po smrti Stalina v roku 1953 sa po zákulisných politických bojoch na čelo Sovietskeho zväzu dostal Nikita Chruščov. Po dlhých prípravách vystúpil vo februári roku 1956 na XX. zjazde komunistickej strany Sovietskeho zväzu so zásadným prejavom. V ňom odhalil Stalinov systém diktátorského vládnutia.

Prejav bol určený len delegátom zjazdu a jeho plný obsah sa nemal dostať na verejnosť. V kópiách ho však rozposlali aj najvyšším straníckym šéfom v krajinách budujúcich socializmus. Sekretárka poľského predsedu strany Edwarda Ochabu udržovala milenecký vzťah s novinárom Wiktorom Grajewskim, ktorému kópiu požičala. Tak sa text prejavu dostal k agentovi izraelskej tajnej služby a do americkej CIA – a odtiaľ do redakcie denníka The New York Times. Vďaka poľskému novinárovi sa celý svet dozvedel o Stalinových zločinoch a kulte osobnosti. 

Dej nového románu zahraničnopolitického komentátora a  renomovaného publicistu Michala Havrana staršieho UKRADNUTÝ PREJAV NIKITU CHRUŠČOVA  vychádza,  podľa autora, z viacerých faktov a dobových prameňov, ale je tiež dielom fikcie, takže hranica medzi skutočnosťou a realitou je na mnohých miestach veľmi tenká, ba takmer sa prelína. „Väčšina postáv príbehu je už dávno po smrti, a tak mnohé výroky sú rovnako dielom fikcie. Na rekonštrukciu a dramatizáciu príbehu však poslúžili plnou mierou,“ hovorí o svojom mimoriadnom románe Michal Havran st., ktorý vydalo vydavateľstvo Marenčin PT. „Príbeh ukradnutého prejavu jednému z najvplyvnejších mužov sveta znamenalo, že ten už nikdy nebude ako pred Chruščovovými prevratnými výrokmi, ktoré v ňom vyslovil. A pre mňa sa táto príhoda z medzinárodného hľadiska stala takou dôležitou, že musela vzniknúť kniha UKRADNUTÝ PREJAV NIKITU CHRUŠČOVA,“ dodáva autor Michal Havran st. 

Michal Havran st. (1945, Rybník nad Hronom), zahraničnopolitický komentátor a publicista. Vyštudoval žurnalistiku na FiFUK v Bratislave. Počas štúdií pracoval pre denník SMENA, spoluzakladal denník SME. Pôsobil na University of Maryland a v časopise CONGRESSIONAL QUARTERLY. Špecializuje sa na americkú zahraničnú politiku a arabské krajiny. Svoje postrehy a skúsenosti z tejto časti sveta opísal v knihe Od Arabskej jari po Islamský štát.  Je autorom komentárov a reportáží, napísal knihu Sága Billa a Moniky o milostnom škandále prezidenta Clintona a romány Agent s pasom diplomata a Ruská špiónka. Žije a tvorí v Bratislave.

Kniha Ukradnutý prejav Nikitu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: ipark.sk)

Viac o téme: Kniha Ukradnutý prejav Nikitu Chruščova
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu