Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Nový cestovateľský sprievodca ponúka šancu vychutnať si Paríž inak

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - S neskutočným zaujatím dokáže písať o parížskych zákutiach. Autorka a blogerka Ľubica Šedivá "materializuje" svoj vzťah k obľúbenému mestu v knižnej prvotine Paríž.

Vychádza netradičný cestovateľský sprievodca - "produkt životnej vášne". "Písala som ho z vlastných skúseností zrozumiteľným a ľahkým jazykom. Sú tam odporúčania, ulice a trasy, ktoré na seba logicky nadväzujú. Keď sa nimi ľudia budú prechádzať po Paríži, stále objavia niečo zaujímavé, pekné," povedala Ľubica Šedivá.

Obdivovateľka Paríža, ktorý je "opojný ako vynikajúce francúzske víno" ďalej priznala, že jej prvá zahraničná cesta po páde železnej opony viedla v roku 1991 práve do hlavného mesta Francúzska. V tom čase sprievodcu nemala. "Po Paríži som chodila pocitovo. Už niekoľko rokov čo som v Paríži, som na Eiffelovke nebola," priznala Ľubica Šedivá a ďalej predstavila mesto, ku ktorému "má puto".

"Je rozdelené do 20 obvodov - arrondissements, každý obvod sa ďalej člení na štyri štvrte - quartiers," vysvetlila autorka, ktorá v knihe priblíži aj jedinečné parížske múzeum podzemia a stok. "Paríž je prevŕtaný ako ementál, na Montmartri sa ťažil vápenec a sadra, to je aj dôvod, prečo sa tam nestavajú obrovské moderné budovy. Paríž je zaujímavý aj pod povrchom," prezradila s tým, že medzi svoje najobľúbenejšie štvrte radí Montmartre a multietnickú Belleville, kde sa na narodila slávna speváčka Edith Piaf.

"Beleville je pre mňa Champs Élysées, je to veľmi príjemná živá štvrť, sú tam úžasné reštaurácie, pekárne, málokedy tam stretnete turistu," doplnila cestovateľka, ktorá sa francúzsku metropolu snaží stále viac objaviť. Nakupuje tam knihy a získané informácie si overuje na prechádzkach po neznámych uličkách, nachádza malebné zákutia a dvory.

"Nikdy nepíšem o tom, čo si sama nenachodím. Stačí odbočiť len do vedľajšej uličky a vyhnete sa davu turistov. Aj ročné obdobia spravia veľa, Montmartre mám najradšej v zime. Veľakrát odporúčam privstať si a prísť na miesta ako Notre Dame ráno, treba prísť skôr, než prídu davy ľudí," odporúča Ľubica Šedivá. V sprievodcovi ponúka trasy, ktoré sa dajú zvládnuť za víkend alebo predĺžený víkend.

Kniha uspokojí ľudí, ktorí idú po prvý raz do Paríža a majú pocit, že musia vidieť notoricky známe pamiatky, ale aj skúsených cestovateľov, ktorí už mesto navštívili a chceli by vidieť viac. "Tieto trasy nie sú v bežnej ponuke cestovných kancelárií," poznamenala autorka netradičného sprievodcu, ktorý keď si prečítate, budete mať chuť zbaliť sa a odísť. "Paríž je aj o návratoch, stojí za to a má čo ukázať."

Kniha Paríž sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk>>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu