Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Francúzi chcú zvýšiť zdanenie turistov: Až osem eur na deň!

Eiffelova veža
Eiffelova veža (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Dvaja francúzski ministri dnes kritizovali návrhy poslancov na zvýšenie zdanenia turistov a vyzvali na ich stiahnutie, pretože by mohli zmariť plány na podporu cestovného ruchu.

Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius sa vyjadril kriticky k plánu na vyše päťnásobné zvýšenie zdanenia hotelového ubytovania, ktoré platia turisti. Tento krok označil za nebezpečný pre cestovný ruch a stagnujúcu ekonomiku Francúzska. Podobne sa vo vysielaní televízie BFMTV vyslovil aj minister hospodárstva Arnaud Montebourg.

Francúzsko, ktorého ekonomika prestala v prvom štvrťroku tohto roka rásť, vyhlásilo cestovný ruch za jednu zo svojich priorít. Tento sektor vytvára sedem percent HDP a zamestnáva priamo či nepriamo dva milióny ľudí.

Úprava návrhu rozpočtu zvýšila v uplynulom týždni turistickú daň a návrh už schválila dolná komora parlamentu. Ak toto zvýšenie schváli aj Senát, turisti by mohli platiť daň za nocľah v hoteli až osem eur namiesto terajších 1,5 eura, pričom toto maximum platí u vyššej kategórie hotelov. Cieľom poslaneckého návrhu má byť priblížiť Paríž ďalším európskym metropolám ako sú Brusel či Rím.

Ďalší návrh na zvýšenie, zatiaľ neschválený, sa vzťahuje na hotely v oblasti Veľkého Paríža (Ile-de-France), ktoré by mali od turistov vyžadovať príspevok vo výške dvoch eur za noc. Takto získané prostriedky by malí ísť na zlepšenie parížskej dopravy, uviedla agentúra AP.

Fabius dnes označil tieto zvýšenia za "nebezpečné a absolútne v protiklade k propagácii cestovného ruchu, ktorý je prioritný pre zamestnanosť". Arnaud povedal, že parlament by mal znova zvážiť svoje rozhodnutie.

S 83 miliónmi zahraničných návštevníkov v roku 2012 je Francúzsko najnavštevovanejšou turistickou destináciou, predbehlo aj Španielsko či USA. Z hľadiska príjmov sa však podľa Svetovej organizácie cestovného ruchu umiestnilo až na tretej priečke za oboma spomínanými krajinami.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu