Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Láska ako prekážka

 Robert Bryndza: Lásko ako prekážka
Robert Bryndza: Lásko ako prekážka

BRATISLAVA - Približne rok po vydaní prvotiny britského spisovateľa žijúceho na Slovensku Roberta Bryndzu prichádza jej voľné pokračovanie s názvom Láska ako prekážka. Ako už prezrádza názov, znovu pôjde o romantický príbeh s množstvom veselých príhod a zábavných postáv.

Príbeh spisovateľky Coco Pinchardovej sa v prvej knihe končí v septembri 2009, v novinke Láska ako prekážka pokračuje v novembri 2010. V živote Coco sa opäť dejú zmeny – jej syn Rosencrantz sa sťahuje z rodičovského domu a rozhodne sa postaviť na vlastné nohy. V jej vzťahu so sexi černochom Adamom to najskôr vyzerá na spoločné bývanie a spomínať sa začne aj svadba, no príde nečakaný rozchod. Coco po týchto udalostiach zostane sama, cíti sa osamelá, a tak jej syn kúpi psa, ktorý je zdrojom vtipných a milých príhod.

S Coco a jej priateľmi znovu prežívame Vianoce, rovnako ako v prvej knihe. Tento rok ich však trávi so svojou slovenskou kamarátkou Marikou na Slovensku, v Nitre. V tejto časti knihy cítiť aj autorov blízky vzťah k tomuto mestu (ale aj k Slovensku a k Slovákom). Z pohľadu cudzinca autenticky opísal aj pocity hlavnej postavy svojej knihy. „Nitra je nádherná! Keď do nej vchádzaš, tak ťa jej krása pevne chytí za srdce. V strede mesta na kopci sa vypína prekrásny starobylý hrad a celému širokému okoliu dominuje vrch Zobor...“

V živote Coco nastávajú ďalšie zmeny. Prenajíma svoj veľký dom a sťahuje sa najskôr k Marike a potom do vlastného skromného podnájmu. Napriek všetkým novinkám, Coco zostala tou istou emancipovanou ženou so svojským humorom. Priťahuje trapasy a problémy, no snaží sa ich so šarmom aj riešiť.

Príbeh je opäť zaznamenávaný prostredníctvom odoslaných e-mailov, ktoré posiela Coco svojim priateľom, známym, rodine. Je písaný z jej pohľadu formou rozprávania, ale aj dialógov. Je dobrodružný, romantický a trochu tragikomický, číta sa ľahko a rýchlo. Myslím, že neoľutujete a príjemne si pri knihe oddýchnete.

V novembri 2013 vyšla vo svete novela (pod názvom A very Coco Christmas) odohrávajúca sa v roku 1985, v čase, keď má Coco 18 rokov, na Slovensku je jej vydanie naplánované na predvianočné obdobie tohto roku. V týchto dňoch Robert Bryndza dopísal aj tretie (možno posledné) pokračovanie príbehu o Coco Pinchardovej pod názvom The Consequences of Love and Sex – Následky lásky a Sexu. V USA a vo Veľkej Británii vyjde táto kniha už koncom marca.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu