Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kniha pre milovníčky ženských románov

(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Pútavá obálka, zaujímavý nadpis či praktický paperback vedia očariť nejednu milovníčku ženských románov. Oplatí sa zlákať na Melón?

Román Melón od britskej spisovateľky Marian Keyesovej má všetky atribúty komerčného hitu. Okrem spomínaných znakov patrí medzi „ošúchané“ pútače aj téma knihy. Zaujme, no len na prvý pohľad. Bola totiž už toľkokrát spracovaná, že je ťažké vymyslieť niečo nové a zaujímavé. Hlavnú hrdinku Claire Walshovú opúšťa manžel pár hodín po tom, čo privedie na svet ich prvorodenú dcérku. Na pokraji nervového zrútenia sa vracia k svojej rodine do Dublinu, kde stretáva svoj nový mužský objav – Adama.

Možno už podľa tohto skromného opisu viete, ako sa to skončí a keby aj nie, počas čítania si väčšinu udalostí ľahko domyslíte. Predvídavosť príbehu však nie je hlavným problémom. Horšie je, že konanie aj myšlienkové pochody hlavnej postavy často pripomínajú úseky z románu pre tínedžerky. To ma núti spýtať sa, pre koho je vlastne kniha určená – so štýlom písania a myslením opustenej Claire sa stotožnia hlavne -násťročné, no samotný námet – teda strata manžela, sklamanie z nevery a úloha matky by mal viac sedieť reálnym manželkám alebo aspoň vrstovníčkam Claire: plus-mínus 29 rokov. Alebo je vhodná pre všetky vekové kategórie?

Ja si ideálnu čitateľku tejto knihy predstavujem ako unavenú, pracujúcu žienku, ktorá chce pri čítaní absolútne vypnúť. Len prehadzovať stránky a nechať sa unášať príbehom bez bližšieho rozboru toho, čo si hrdinka myslí a ako sa správa (pokiaľ ju nebude vyrušovať naivita hlavnej postavy). Možno ju však poteší svieži štýl písania a humorné rozhovory Claire a jej sestier. "Pozrela som sa do zrkadla a musím priznať, bola som krásna. Vysoká, štíhla a takmer elegantná. Už žiadny melón."  „Ježiš,“ povedala Helen a obdivne krútila hlavou. „Pozrime sa, aká kočka. A to len prednedávnom si bola tučná stará krava.“ Chvála ako sa patrí.

Ďalšou pozitívnou doménou knihy sú vnútorné dialógy hlavnej hrdinky. Využíva v nich sebairóniu, vtipné kľučkovanie pri odkladaní nepríjemných záležitostí, ale aj zaujímavé prirovnania pri hodnotení samej seba (a teraz môžete hádať, kto bol „Melón“). Najviac sa ich nájde v prvej, pasívnejšej fáze deja –  pri ľutovaní sa, žiali a rozčarovaní z rozchodu. Keď do deja zasahuje Adam, možný nápadník, dej začína plynúť oveľa dynamickejšie.

V originálnej verzii táto kniha vyšla ešte v roku 1996, takže sa nedajte zaskočiť dobovými reáliami, absenciou niektorých výdobytkov techniky a podobne. To, že knižka vyšla u nás v roku 2013, svedčí  o tom, že až tak veľa sa v písaní ľahkých, oddychových románov nezmenilo. Preto platí, že ak máte radi ľúbostné príbehy s nádychom komédie a siahnete po Melóne, neurobíte chybu. Knižka má aj pokračovania, v ktorých sú spracované príbehy ďalších sestier Walshových. Podľa dostupných informácií by malo slovenské vydanie s názvom Prázdniny pre Rachel vyjsť vo februári 2014.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu