Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Kniha na tento týždeň poteší najmä východniarov

Milan Zelinka: Pristaš Zobraziť galériu (2)
Milan Zelinka: Pristaš (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Pristaš je pokračovaním kníh Teta Anula a Rudenko od autora Milana Zelinku. Zelinka pôvodne študoval spev na konzervatóriu v Bratislave, štúdium však nedokončil a nastúpil na miesto technika v Štátnych telefónnych ústredniach. V rámci tejto práce putoval po celom Slovensku, napokon sa usadil na východe, v meste Humenné. Do tejto lokality zasadil aj dej svojej knihy.

Jeho debutová kniha vyšla, keď mal 30 rokov, bola to zbierka próz Dych. Články, čo obsahovala, pôvodne publikoval v literárnych časopisoch Krok, Slovenské pohľady, Mladá tvorba, Romboid, Matičné čítanie... Do dnešného dňa vydal 14 kníh, pričom za "predchodkyňu" Pristaša,knihu Teta Anula získal prémiu Literárneho fondu a literárnu cenu Anasoft litera.

Knižka Pristaš je rozprávaním jednoduchého človeka o živote na východnom Slovensku. Hrdina románu Štefo Relich pochádza z dolniakov, a môže teda porovnávať život ľudí na oboch koncoch Slovenska. Prvá časť knihy je zostavená z listov, ktoré Relich krátko po svadbe píše domov svojej rodine a priateľom. Druhá polovica publikácie nás prevádza súčasným životom, má veľmi rýchly spád. Dej je popretkávaný príhodami a príbehmi, ktoré Štefovi rozprávajú nadobudnutí príbuzní.

Kniha je v podstate veľmi dobrá, ľahko sa číta, autor využíva východniarske nárečie, aby zdôraznil autenticitu príbehu. Používa ľahší štýl písania, uprednostňuje kratšie a jednoduchšie vety. Celá kniha je vlastne pojatá ako rozprávanie jednoduchého človeka a autor ju tak aj napísal, jednoducho a prosto, veľmi autenticky. Štefo Relich nepoužíva komplikované termíny, je to obyčajný robotný človek, pristaš na východe, mohli by sme povedať, že ide takmer o "ochotnícke" dielo, vo význame jednoduchosti čítania, čo však považujem za autorský zámer, ktorý sa Zelinkovi veľmi vydaril.

Knihu odporúčam, ako príjemné oddychové čítanie, nezavalí vás kopou informácií ani zložitými zápletkami, ale príjemným, jednoduchým rozprávaním a spomienkami na detstvo, priateľov a obyčajný život na Slovensku.

Milan Zelinka: Pristaš
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu