Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Radičová: Ľudia by nemali veriť celej Gorile, časť je mi neuveriteľná

Iveta Radičová
Iveta Radičová

BRATISLAVA - Ľudia by nemali veriť údajnému spisu SIS Gorila v plnom znení. V rozhovore pre denník Sme to uviedla predsedníčka vlády SR Iveta Radičová (SDKÚ-DS) s tým, že časť dokumentu je pre ňu absolútne neuveriteľná, no je to len vec pocitu.

"Nemôžem uveriť tomu opisu. Bránim sa mu. Pre mňa to bol šok. A hlavne preto, že som sa nikdy s takým niečím nestretla," odvetila premiérka na otázku, či slovenská politika funguje tak, ako je opísaná v Gorile. "Neviem tomu uveriť. Je to také šokujúce čítanie. Zdá sa mi to absurdné, že to snáď nie je možné. V SDKÚ-DS je kopec čestných, skvelých ľudí, ktorí výborne robili a robia svoju prácu," uistila.

Radičová uviedla, že dokument prečítala celý v podobe, v akej bol uverejnený, počas vianočných sviatkov. "A predtým mi z neznámeho čísla a e­mailu sem do kancelárie ktosi neznámy doručil text. Okamžite som zavolala pána Spišiaka a bez toho, že by som ho čo i len otvorila, som ho okamžite odovzdala polícii. Nespomeniem si presne kedy, je o tom zápis," konštatovala pre Sme.

Na margo protestov Gorila uviedla, že sa bojí, aby demonštrácie neprerástli do vážnych občianskych nepokojov, pretože sa na protesty nabaľujú skupiny extrémistov, a to je podľa nej veľmi nebezpečné. "Psychológia davu má svoje zákonitosti. V novembri 1989 sme mali veľmi silný tím práve na to, aby nebolo násilie v uliciach. Nie náhodou sme vymysleli aj názov Verejnosť proti násiliu," pripomenula. Radičová tvrdí, že sú veľmi vážne signály, že násilie sa v Bratislave môže stupňovať.

"Ak sú protesty občanov s cieľom posilniť pilier demokracie cestou napríklad decentralizácie, tak to môže politik, ktorý sa snaží o presadenie takýchto hodnôt len privítať. Ale ak sú protesty, ktoré nemajú pozitívny náboj riešení, ale nabaľujú len násilie, rozbíjanie, tak to ohrozuje základné, možno ešte v mnohom slabé piliere právneho štátu a demokracie na Slovensku," upozornila. V tejto súvislosti podotkla, že demokraciu ohrozuje nabaľovanie extrémistov k týmto protestom. "Ja to rozlišujem. Preto sa chcem stretnúť s organizátormi. Ak sa dožadujú vyšetrenia korupcie, v tom ich môžem len podporovať," dodala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu