Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Protest Gorila 3: Všetko, čo by ste o ňom mali vedieť!

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Čaká nás už tretí protest Gorila a vyzerá to tak, že sa presunie predovšetkým do hlavného mesta. Oficiálne sú potvrdené akcie v Bratislave a v Poprade, na sociálnych sieťach sú avizované protesty v Košiciach, Bardejove, Ružomberku či írskom Dubline. Protestujúcich ostatné dva razy potrápilo mrazivé počasie, ktoré však ani tentoraz nebude k demonštrantom veľmi zhovievavé. Prinášame vám preto užitočné informácie, ktoré by ste v súvislosti s protestmi mali vedieť!

Organizácia a bezpečnosť
 

Oficiálne potvrdené protesty v Bratislave a Poprade sa začnú o 16:00. Demonštranti v hlavnom meste sa stretnú na Námestí SNP, v Poprade na Námestí sv. Egídia, v tzv. medzikostolí. Piatkovú akciu naplánovanú v Nitre, na ktorú sa chystalo niekoľko stoviek sympatizantov, vo štvrtok zrušili. Prostredníctvom sociálnej siete to oznámil organizátor minulotýždňového zhromaždenia Samuel Búš. "Tento týždeň protest v Nitre nebude! Poďme podporiť radšej protest do Bratislavy.“ Tí, ktorí sa na podujatie chystali, neskrývali v diskusiách sklamanie.

Piatkový míting v Bratislave by mohol byť najmenším zo série doterajších protestov. Pred týždňom svoju účasť na demonštrácii sľubovalo viac ako 18 tisíc ľudí, z ktorých prišla približne polovica. Dnes je ich menej ako 5500. Spoluorganizátorka mítingov Alena Krempaská tento týždeň pokles záujmu vysvetľovala technickým problémom. Facebook, na ktorom sa protesty organizujú, podľa nej neumožňoval niektorým ľuďom posielať pozvánku na akciu.

Podujatia v ostatných mestách neprebiehajú v spolupráci s hlavným organizačným tímom v Bratislave. "Počuli sme, že by sa mal pripojiť aj Ružomberok, no oficiálne to od nich potvrdené nemáme," informovala Juliana Majdeková, členka celoslovenského organizačného tímu.

Od košickej akcie nazvanej Protest Gorila2! Protest proti ACTA! Protest proti NWO!, ktorý na piatok ohlásil ako súkromná osoba Maroš Ambróz, sa organizačný tím Protest Gorila dištancuje. „Máme informácie, že protestná akcia by mohla byť zneužitá politickými stranami, alebo hnutiami, ktoré šíria rasovú nenávisť. Nemôžeme nikomu zakázať organizovať svoje akcie, ale s touto konkrétnou nemáme nič spoločné,“ povedala zástupkyňa organizátorov Protestu Gorila Alena Krempaská.


Protest Gorila III v jednotlivých mestách:


Bratislava, Námestie SNP, 16:00 – 19:00
Poprad, Námestie sv. Egídia, v tzv. medzikostolí, 16:00 – 18:00
Ružomberok, Námestie A. Hlinku pred kostolom sv. Ondreja, 17:00 – 18:00
Trenčín, Mierovo námestie, 20:00 – 22:00 (hudobný protest je naplánovaný na každý piatok až do 9. marca)
Bardejov, Radničné námestie, 16:00 – 19:00 (protest bude pokračovať sviečkovým pochodom ulicou Dlhý rad k pamätníku SNP pred Okresným súdom)
Dublin, Írsko, pred ambasádou Slovenskej republiky alebo na O 'Connel Street
Košice, železničná stanica, 16:30 – 19:00 (sprievod sa presunie na Hlavnú ulicu - od akcie sa organizátori protestu Gorila dištancujú)
Nitra, protest zrušený (organizátori nevylúčili, že protest sa uskutoční budúci týždeň)

Bratislavská polícia prijala v súvislosti s protestnou akciou bezpečnostné opatrenia, nie sú však plánované žiadne dopravné obmedzenia. „Situáciu v cestnej premávke bude polícia monitorovať a v prípade potreby sme pripravení prijať opatrenia k obmedzeniu dopravy a následnej obnove plynulosti a bezpečnosti cestnej premávky,“ informoval František Peczár z oddelenia komunikácie a prevencie Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave.


Protestujúcich opäť potrápi mrazivé počasie


Slovenský hydrometeorologický ústav avizuje na piatok oblačnosť a zamračené, ojedinele slabé sneženie. Popoludní by sa mala oblačnosť čiastočne zmenšovať. Najvyššie denné teploty vystúpia na -8 až -3 °C. Fúkať bude prevažne severný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h), na strednom Slovensku slabý vietor.

Protestovať príde Nicholson, Gál aj Valihora

Autor knihy Gorila, ktorú súd zakázal zverejniť, plánuje navštíviť bratislavský protest aj po tretí raz. Predošlé dva piatky vystúpil Tom Nicholson na Námestí SNP s prejavmi, za ktoré si od demonštrujúcich vyslúžil búrlivý potlesk. Podporiť protest príde aj tentoraz, spolu s ním spisovateľ Michal Hvorecký, sociológ a spoluzakladateľ Verejnosti proti násiliu Fedor Gál či bubeník Martin Valihora. Akciu bude sprevádzať vystúpenie rapera Suverena s "protest songom".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu