Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Haiti, 5 rokov po tragickom zemetrasení

HAITI. 2010. MAGNA tím zdravotníkov v Haitian Community Hospital niekoľko dní po zemetrasení. Copyright by Martin Bandžák/MAGNA
HAITI. 2010. MAGNA tím zdravotníkov v Haitian Community Hospital niekoľko dní po zemetrasení. Copyright by Martin Bandžák/MAGNA (Zdroj: Martin Bandžák/MAGNA )

Presne pred 5 rokmi, 12.1.2010, zasiahlo Haiti ničivé zemetrasenie s magnitúdou 7,0 Richterovej stupnice. Aká je situácia na Haiti po 5 rokoch rekonštrukčných snáh a akú zdravotnú pomoc poskytla v tejto oblasti MAGNA?

Haiti v číslach

Haiti je práve svojou geografickou polohou vystavené prírodným silám ako hurikány, povodne, zosuvy pôdy a suchá. Veľká miera chudoby v krajine znamená, že i menšia sila jedného zo živlov dokáže obyvateľov krajiny vystaviť do rizika hladomoru.

Dnes je tomu 5 rokov odkedy skutočne devastujúci prírodný živel otriasol štátom Haiti. Zemetrasenie ovplyvnilo životy takmer 3.5 milióna ľudí, čo tvorí viac než tretinu z celkového pôvodného obyvateľstva tejto krajiny. Najviac bolo zasiahnutá oblasť okolo hlavného mesta Port-au-Prince, kde žilo v tej dobe 2.8 milióna ľudí. Haitská vláda odhaduje až 222.570 obetí na životoch a 300.572 zranených.  O domov prišlo 2.3 milióna ľudí, z čoho 302.000 tvorili deti.  Najmenej 188.303 obydlí bolo ťažko poškodených a 105.000 domov bolo kompletne zničených. 60% vládnych a administratívnych budov, 80% škôl v hlavnom meste a 60% škôl v južnej a západnej časti krajiny boli zničených alebo poškodených. Celkové materiálne škody sú odhadované na $7.8 bilióna, čo tvorí viac než 120% hrubého domáceho produktu na Haiti v roku 2009.

V polovici roka 2014 bolo približne 104.000 ľudí vysídlených do 172 utečeneckých táborov. Takmer 70.000 z nich nebolo v tej dobe v žiadnom relokačnom alebo návratovom programe. V septembri 2014 kleslo číslo utečencov v táboroch na 85.432, no klesol I počet táborov na 123. V krajine i napriek niekoľkým rokom po katastrofe pretrváva chudoba, nerovnosť, ekologická skaza a politická nestabilita ohrozujúca snahy Haiťanov o rekonštrukciu krajinu.

Zdravotnícky systém

12.1.2010 až 60% z už aj tak nefunkčného zdravotníckeho systému v krajine bol zničený v priebehu okamžiku. 10% lokálneho zdravotného personálu buď prišlo o život alebo opustilo krajinu. Dôsledky zemetrasenia ovplyvnili celý chod systému a schopnosť reagovať na naliehavé zdravotné potreby populácie. Odhaduje sa, že približne 50% pracovníkov zdravotníckych zariadení žilo po zemetrasení v stanoch a minimálne jej ďalších 50 % pracovníkov a pracovníkov verejného sektora sa nevrátilo po tragédii do zamestnania . Situácia bola jednoducho katastrofická.

Bez okamžitej pomoci pracovníkom zdravotníckych zariadení a bez revitalizácie decentralizovanej zásobovacej a finančnej asistencie, sa zdravotnícky systém mohol stať dramatickým únikom mozgov kvalifikovanej špecializovanej pracovnej sily. V dôsledku zničenia medicínskych zariadení, porúch v dodávke elektriny a nepravidelného zásobovania liekmi bol vážne skomplikovaný prístup k nevyhnutným liekom a zdravotníckemu materiálu. Niektorí pacienti postihnutí HIV/AIDS, ktorí dostávali antiretrovirálnu liečbu (ART) boli obzvlášť v ohrození, keďže ich liečba bola prerušená. S minimálnou psychologickou podporou, ktorá im bola po katastrofe poskytovaná ostala väčšina z nich nechránená.

Prevažná väčšina Haiťanov i napriek 5 rokom, ktoré uplynuli od katastrofy, majú problém s prístupom k základnému zdravotníctvu.  Zatiaľ čo boli peniaze investované na stavbu nemocníc, je niekoľko z nich (napr. v Carrefour) prázdnych z dôvodu chybného plánovania: chýbajú financie, ktoré by zabezpečili vyškolený zdravotnícky personál, dostatok liekov či údržbu zdravotníckeho materiálu. Zabezpečiť úspešný chod nemocnice nie je len otázka jej stavby a vybavenia. Je to dlhý proces, ktorý vyžaduje dlhodobé plánovanie, profesionálny personál, školenia a ľudské zdroje. Problém je v tom, že donori uprednostňujú investovať do ,,jednoduchých´´ projektov čo je dôvodom veľkého množstva nových, ale prázdnych lekárskych zariadení na Haiti, pričom ironicky, väčšina obyvateľstva bojuje, aby malo k zdravotníckemu systému taký prístup, aký potrebuje.

I keď bol zaznamenaný pokrok v tejto oblasti, nie sme v pozícii, z ktorej by sme vedeli sledovať výstupy veľkého množstva donorských financií, ktoré boli investované do krajiny po zemetrasení. Je však isté, že peniaze, ktoré krajina získala v snahe ,,postaviť späť lepšie´´, neboli adekvátne rozložené a neboli prioritne použité na  zdravotnícky systém, ktorý sa musí stať oveľa vyššou prioritou pre autority a ich medzinárodných partnerov.

Rozpočet na zdravotníctvo je nízky a vo všeobecnosti sledujeme prechod z pohotovostne humanitárne orientovanej odozvy na tú rozvojovú. Zatiaľ, čo je tento postoj kľúčový pre budovanie riadne funkčného zdravotníckeho systému, nemalo by sa to stávať na úkor pohotovostných akcií v súčasnosti. Finančný mechanizmus musí byť schopný uvoľňovať peniaze v správnom načasovaní s prihliadnutím na núdzové situácie ako napr. vypuknutie cholery.

Pre riešenie situácie je nevyhnutné koherentnejšie plánovanie od tých, ktorí sú aktívni v rekonštrukčných snahách. A to tak, aby sa neopakovali situácie, keď sú nemocnice síce postavené, ale sú bez personálu, bez prostriekov na ich financovanie a ich zásobovanie čiže v podstate bez možnosti fungovať.  

MAGNA na Haiti

Magna Deti v núdzi vyhlásila 12.1.2010 pohotovostný stav a už niekoľko dní po katastrofe vyslala na Haiti svoj tím lekárov a zdravotníkov (2 senior chirurgovia, 2 zdravotné sestry a 1 koordinátor), aby zabezpečili bezprostrednú lekársku asistenciu obetiam katastrofy. Zdravotnícky tím MAGNA pôsobil v Haitian Community Hospital a bol súčasťou medzinárodnej zdravotnej pracovnej koordinačnej skupiny. Tím okrem každodenného ošetrovania pacientov vykonával i chirurgické operácie pozostávajúce z amputácií, reoperácií a bežných chirurgických zákrokov. Počas prvej fázy humanitárnej intervencie sme poskytli zdravotnú pomoc viac než 3.300 pacientom v hlavnom meste Port-au-Prince.

MAGNA po zemetrasení okrem akútnej zdravotnej starostlivosti (pohotovostná, chirurgická, úrazová a ortopedická starostlivosť) pre vyše 2.000 pacientov implementovala rozsiahlu psychosociálnu intervenciu. Cieľovou skupinou pre psychosociálne aktivity boli tí jedinci, ktorí trpeli príznakmi posttraumatického stresu rôznej intenzity, spôsobeného prírodnou katastrofou, ale aj následnými problémami, ktoré po katastrofe nastali: násilie, sexuálne násilie, veľká sociálno-ekonomická nestabilita, smútok a beznádej z neistej sociálnej situácie. Špecifické psychosociálne poradenstvo bolo zamerané na epidémiu cholery, ktorá veľký počet pacientov viedla k opätovným obavám o život a k strachu zo smrti. Mnohí pacienti boli konfrontovaní s nákazou alebo so stratou blízkej osoby. Psychická trauma môže byť spôsobená buď priamo traumatickými zážitkami, alebo nepriamo nedostatkom potrebných ochranných mechanizmov v čase katastrofy a v mesiacoch nasledujúcich po katastrofe.

Okrem psychosociálnej a zdravotnej pomoci v 4 stanových táboroch a v zdravotnom centre Fame Pereo v Port-au-Prince, sa MAGNA prostredníctvom svojich kvalifikovaných pracovníkov v teréne venovala aj ženským obetiam násilných činov. MAGNA pracovníci poskytovali informácie o chorobách (HIV/AIDS), pomáhali obetiam zvládnuť traumu pomocou individuálnej ako aj skupinovej terapie a školili, ako zvládnuť symptómy posttraumatického syndrómu. Počet všetkých pacientov liečených na skupinovom poradenstve bol 2.069, počet pacientov z fokusovanej skupiny bol 2.057. Na individuálnych terapeutických sedeniach sa liečilo až 1.778 pacientov.

Magna Deti v núdzi taktiež zabezpečovala výstavbu zdravotného centra pre matky s deťmi v Port-au-Prince. Zdravotné centrum pre matky a deti je bežný model existujúci v mnohých krajinách a je dôležitý z niekoľkých dôvodov: služby ponúkané na klinike spočívajú v základných konzultáciách, prenatálnej a postnatálnej starostlivosti, vakcináciách, plánovaní rodičovstva a zaraďovaní pacientov do programu duševného zdravia, nutričných intervenciách i v liečbe HIV pozitívnych detí a novorodencov narodených HIV pozitívnym matkám. Mnoho zdravotných problémov súvisí so životnými podmienkami extrémnej chudoby: infekcie dýchacích ciest, kožné infekcie alebo akútne hnačky. 

V marci 2011 MAGNA asistovala pri preberaní humanitárnej zásielky materiálnej pomoci, ktorá bola na Haiti zaslaná Slovenskou republikou hneď po zemetrasení v hodnote takmer 200 tis. EUR (stany, oblečenie, kuchynský materiál a pod.) MAGNA zásielku distribuovala medzi obyvateľov stanových táborov Solino, Aviation, Corvington, Impasse 138 a pre HIV/AIDS pacientov registrovaných v centre Fame Pereo.

V súčasnosti má MAGNA na Haiti malú pohotovostnú misiu.

 

Zo svojho mobilu môžete tu a teraz zachraňovať detské životy aj vy.

Pošlite SMS v tvare MAGNA na číslo 806 a staňte sa pravidelným prispievateľom.

Zaslaním SMS si aktivujete pravidelné mesačné prispievanie v hodnote 3 Eur.

Nikdy nebolo jednoduchšie pomáhať.

Platí pre všetkých zákazníkov mobilných sietí: O2, Orange/FunFón a Telekom.

Z pravidelného prispievania sa môžete kedykoľvek odhlásiť zaslaním SMS v tvare MAGNA STOP na číslo 806 (odhlásenie je bezplatné).

Viac informácií a možností ako prispieť nájdete na www.magna.sk.

Sledujte nás tiež na Facebooku: www.facebook.com/magnadetivnudzi

-reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu