Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

MAGNA pomáha aj v zabudnutej oblasti Msambweni v Keni.

Vitsangalaweni je jedno z 3 zdravotných stredísk, kde MAGNA poskytuje pre pacientov zdravotnú starostlivosť - nutričnú pomoc a terapeutickú pastu pre podvyživené deti. © Martin Bandzak/fieldtrack.magna.sk Zobraziť galériu (8)
Vitsangalaweni je jedno z 3 zdravotných stredísk, kde MAGNA poskytuje pre pacientov zdravotnú starostlivosť - nutričnú pomoc a terapeutickú pastu pre podvyživené deti. © Martin Bandzak/fieldtrack.magna.sk (Zdroj: Magna)

BRATISLAVA - Keňa je štát vo východnej Afrike pri brehoch Indického oceánu.

Viac ako polovica  Keňanov, takmer 16 miliónov ľudí je chudobných a až 7.5 miliónov žije v extrémnej chudobe. Osemdesiat percent chudobnej populácie žije na vidieku. Napriek tomu, že Keňa predstavovala jednu z najlepšie sa rozvíjajúcich ekonomík v regióne, dnes patrí medzi najchudobnejšie na svete.

Severnú časť Kene zase pravidelne ohrozujú extrémne suchá, čo má za následok vysoký výskyt podvýživy hlavne u malých detí.

Na keňskom vidieku sú deti považované za menej dôležité než dospelí a často sú tými poslednými, kto dostane najesť – musia čakať, čo ostane, pokým  sa nenasýti zbytok rodiny.

Súčasťou Kene je aj juhovýchodná oblasť Msambweni pri hraniciach s Tanzániou, trochu zabudnutý región s množstvom ľudí bez prístupu k zdravotníckej starostlivosti. Je jednou z dvoch oblastí , kde MAGNA v súčasnosti so svojimi projektami zdravotnej pomoci pôsobí.

Tím MAGNA je v africkej Keni od roku 2006 a pozostáva momentálne z 5 medzinárodných a 75 lokálnych pracovníkov, ktorí sa  zaoberajú predovšetkým, zdravotnou starostlivosťou, liečbou podvýživy  či liečbou a prevenciou HIV/AIDS a tiež reagujú na mimoriadne humanitárne katastrofy.

„Podvýživa je choroba,“ upozorňuje Martin Bandžák riaditeľ organizácie. „Postihuje hlavne deti do päť rokov a ich matky. Trpia aj muži, ale nie sú až natoľko ohrození.Usilujeme sa zabrániť detskej podvýžive a v prípade výskytu ju následne okamžite a účinne liečiť. Využívame dlhodobé skúsenosti s  distribúciou jedla, s monitorovaním týchto distribúcií a prispievaním k náhradným nutričným programom.”

Podvýživených zachraňujú špeciálnou arašidovou terapeutickou pastou PlumpyNut. Obsahuje veľa kalórií aj potrebné vitamíny a minerály. Ťažko podvýživené deti však nie sú schopné ju niekedy prijímať. Tie treba liečiť v nemocnici.

MAGNA zabezpečuje prevádzku nutričných centier v oblasti Msambweni, kde prevádzkuje jedno stabilizačné centrum. To je zdravotnícke centrum s lôžkovou časťou, kde sa liečia deti, ktoré sú v stave vyžadujúcom si hospitalizáciu.  Súbežne  zabezpečujú ďalšie 3 ambulantné strediská na území okresu Msambweni.

"Za šesť až osem týždňov môžeme zvyčajne tieto ťažkopodvyživené deti považovať za zdravé. Pomôcť môže naozaj každý, celá dvojmesačná liečba pomocou terapeutickej pasty stojí 35 eur!" dopĺňa Denisa Augustínová, riaditeľka operačnej sekcie.

Darujte jedlo pre jedno dieťa na celý mesiac

 

Zachraňovať detské životy môžete aj vy!

Vďaka Vám budú môcť deti prežiť každý ďalší deň – dostanú zdravotnú starostlivosť, lieky a nebudú trpieť hladom. A pritom budete mať prehľad o svojich zaslaných finančných prostriedkov a vedieť kde, kedy a komu pomáhate. 

Chcete zachraňovať životy aj Vy? Staňte sa Magna Záchrancom.

Pošlite SMS v tvare MAGNA na číslo 806.

Výška príspevku po aktivácii je 3 Eurá. Služba sa automaticky obnovuje každých 30 dní.
Deaktivácia pravidelného prispievania: SMS v tvare MAGNA STOP na číslo 806 (odhlásenie je bezplatné).Viac informácií a možností ako prispieť nájdete na www.magna.sk. Prihlásenie cez SMS je dostupné pre všetkých zákazníkov mobilných sietí Telekom, Orange, FunFón a O2.

Ako Vás budeme informovať o využití Vášho daru

Každý, kto si aktivuje pravidelné prispievanie v projekte Magna Záchranca u operátorov Telekom, Orange a FunFón dostane pravidelne (1x za mesiac) bezplatnú SMS s informáciami o aktuálne prebiehajúcich projektoch, ktoré sú realizované aj z vyzbieraných finančných prostriedkov cez SMS. Magna Záchranci zaregistrovaní prostredníctvom O2 nás môžu sledovať prostredníctvom našich stránok alebo našej facebookovej stránky.

V prípade registrácie na www.magna.sk môžete dostávať obsiahlejší súhrn správ z terénu prostredníctvom vami zadefinovaného e-mailu.

Sledujte MAGNU v teréne - www.fieldtrack.magna.sk
MAGNA na Facebooku -  www.facebook.com/magnadetivnudzi
Pravidlá projektu Magna Záchranca

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu