Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Berényi: Ostať mimo NR SR bolo pre SMK do istej miery výhodou

József Berényi
József Berényi (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Pre Stranu maďarskej koalície (SMK) bolo do istej miery výhodou, že po parlamentných voľbách v roku 2010 ostala za bránami parlamentu. Strana tak dostala príležitosť dôslednejšie sa sústrediť na stretnutia s ľuďmi v regiónoch i obnovu svojich straníckych štruktúr. Uviedol to predseda SMK József Berényi.

"Môžem považovať za výhodu, že sme sa nemuseli zamotať napríklad do voľby generálneho prokurátora alebo vôbec vnútorných šarvátok tejto vládnej pravicovej koalície, takže do určitej miery sme ostali čistí," poukázal šéf SMK.
      
Na druhej strane priznal, že termín volieb jeho stranu čiastočne prekvapil. SMK preto nepripravuje žiadne netradičné plány pre kampaň a voličov bude oslovovať len na politických mítingoch, z reklamných pútačov, letákov či cez internet. V týchto dňoch SMK ešte robí posledné úpravy volebného programu, jeho detaily plánuje zverejniť 24. januára v Komárne. "Už teraz môžem povedať, že tvorba pracovných miest bude prioritou SMK v nasledujúcom období. Ďalej to budú najmä socioekonomické a sociálne otázky, až následne na to, ako tretí pilier, bude otázka práv národnostných menšín," priblížil Berényi.
      
SMK sa podľa neho netají tým, že sa orientuje v prvom rade na voličov z južného Slovenska. Súčasne však poukázal, že z desiatich okresov s najvyššou nezamestnanosťou sa práve na juhu nachádza až sedem. "Ani za 1,5 roka nevybudovala táto vláda žiadne priemyselné parky, napriek tomu, že v návrhu vládneho programu figurovali až dva priemyselné parky, ktoré boli zamýšľané na južnom Slovensku," poukázal.
      
Napriek tomu, že má SMK viaceré výhrady voči vládnemu kabinetu Ivety Radičovej (SDKÚ-DS), v prípade úspechu vo voľbách bude považovať za svojich prirodzených partnerov pre spoluprácu pravicové strany. "Dostali sme list od predsedu európskej frakcie ľudovcov v európskom parlamente Josepha Daula, v ktorom nás vyzýva, aby sme spolupracovali s dvoma stranami, ktoré sú taktiež členmi európskej ľudovej strany - to je KDH a SDKÚ-DS, a podľa mojich informácií podobný list dostal aj pán Dzurinda (Mikuláš, SDKÚ-DS) a pán Figeľ (Ján, KDH)," priblížil Berényi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu