Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kaník kvôli voľbám sústavne porušuje predpisy: Za volantom nakrúca videá!

Ľudovít Kaník si počas šoférovania nakrúca videá.
Ľudovít Kaník si počas šoférovania nakrúca videá.

BRATISLAVA – Poslanec SDKÚ a exminister práce Ľudovít Kaník si koleduje o pokutu. V predvolebnom období totiž na Youtube pridáva videá, na ktorých sa okrem šoférovania svojho auta venuje aj rečneniu na kameru podobne, ako to robil pred voľbami v roku 2010. Od 1. marca by ho však táto aktivita mohla vyjsť celkom draho.

Poslanec SDKÚ si zrejme povedal, že spojí príjemné s užitočným a svoje cestovanie autom si vyplní nahrávaním vysvetľujúcich prejavov k nezamestnanosti, dôchodkom či gorilám. Tieto videá adresuje potenciálnym voličom a podchvíľou sa obracia pohľadom smerom ku kamere, resp. telefónu, ktorý má upevnený na stojane zrejme podobne ako navigáciu. V závere niektorých videí je vidno, ako manipuluje so zariadením, keď vypína nahrávanie.

V jednom z prejavov sa dokonca vyjadruje, že sa práve ponáhľa na míting do Lučenca. V čase, keď je človek v strese, si šoférovanie vyžaduje o to väčšiu koncentráciu. Kaník sa aj napriek tomu venuje pomerne nebezpečnej aktivite. Rečnenie na kameru totiž, ako povedal pre portál natankuj.sme.sk psychológ, odpútava pozornosť od šoférovania viac ako telefonovanie.

Okrem toho aj zákon samotný hovorí jasne o tom, že vodič je povinný „venovať sa plne vedeniu vozidla a sledovať situáciu v cestnej premávke,“ rovnako je povinný, „zabezpečiť pred jazdou a počas jazdy, aby sa vo výhľadovom poli vodiča nenachádzali predmety, ktoré môžu odvádzať pozornosť od bezpečného vedenia vozidla.“ Kamera umiestnená zvnútra Kaníkovho auta však pozornosť rozhodne odvádza, jeho zrak totiž pravidelne zablúdi práve smerom ku kamere.

Vodič ďalej nesmie používať telefónny prístroj okrem telefonovania s použitím systému "voľné ruky" alebo vykonávať inú obdobnú činnosť, ktorá nesúvisí s vedením vozidla.“

Za tieto prehrešky Kaník doposiaľ pokutu nedostal vďaka priestupkovej imunite, ktorá však už od 1. marca bude tak pre poslancov, sudcov ako aj prezidenta republiky minulosťou. Ak by sa však dokázalo, že sa nevenoval plne vedeniu vozidla, hrozí mu pokuta na mieste do 60 eur.

Kaníkov prejav za volantom

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu