Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Marcové voľby budú nelegitímne, tvrdí Karnaševič

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Marcové parlamentné voľby budú veľmi nebezpečné a nelegitímne. V rozhovore pre TASR to skonštatoval volebný líder Strany + 1 hlas Alexander Kernaševič, ktorý sa sám uchádza o podporu ľudí.

"Napriek tomu, že podľa zákona voľby legitímne sú, podľa toho, čo sa aktuálne deje, myslím kauzu Gorila, hrozí, že v parlamente budú sedieť ľudia, ktorí páchali ťažké kriminálne zločiny," povedal. Svoju účasť v "nelegitímnych" voľbách zdôvodnil záujmom o získanie priestoru na prezentovanie názorov a snahou naštartovať verejnú diskusiu.

Strana považuje za zbytočné rozoberať štandardné politické otázky, skôr než dôjde k "očiste" v politike. Meniť by sa podľa Kernaševiča mal celý politický systém, pričom dôraz dáva na posilnenie priamej demokracie. "Musí prebehnúť určitá forma nenásilnej revolúcie, ... ale samozrejme sa musí zmeniť aj legislatíva. Možno treba kompletne prerobiť Ústavu SR, a možno aj tak, že už od jej vzniku budú mať občania možnosť do tohto dokumentu nahliadať a nejakým spôsobom sa k nemu vyjadrovať," priblížil Kernaševič.

Ako tieto a ďalšie zmeny mieni strana dosiahnuť, nechcel konkretizovať. Podľa neho súčasný systém konkrétne riešenia neumožňuje realizovať. "Tie konkrétne zmeny preberám s odborníkmi. Ja nie som odborník, ja som občan nespojný s tým, ako funguje tento štát," povedal volebný líder Strany + 1 hlas. Mimoparlamentná strana sa naposledy do pozornosti médií dostala pre logo, ktoré nápadne pripomína spracovanie tlačidla "+1" sociálnej siete Google+.

"Spoločnosť Google nepodporuje žiadnu politickú stranu a v žiadnom prípade neposkytuje prvky svojej korporátnej identity v rámci akejkoľvek politickej kampane. Veríme, že čo sa týka tejto nešťastnej zhody, ku ktorej došlo bez nášho vedomia, dôjde čoskoro k náprave," uviedla PR manažérka spoločnosti Janka Zichová pre portál Aktuálne.sk, ktorý na túto skutočnosť upozornil. Kernaševič pre TASR povedal, že nešlo o zámer a strana sa pokúsi problém vyriešiť v spolupráci so zástupcami spoločnosti. "Bohužiaľ, to logo sme už zaregistrovali aj v Ústrednej volebnej komisii, čiže objaví sa aj na volebných hárkoch," doplnil.

Strana + 1 hlas sa doteraz dostala do prieskumov verejnej mienky len raz. Agentúra Focus jej v januári namerala 0,7-percentnú podporu, vo februárovom rebríčku však už strana nefigurovala. Na kandidátku hnutia sa postavilo 20 ľudí, medzi nimi aj brat súčasného ministra hospodárstva Juraja Miškova (SaS) Martin. Členmi politického subjektu je päť ľudí, kandiduje z nich však iba predseda strany Martin Kuruc. Ostatní sú občianski kandidáti. Strana + 1 hlas plánuje investovať do kampane do 5000 eur, na billboardoch by sa mala jej reklama objaviť len dva týždne pred voľbami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu