Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Predčasné voľby sprevádza rekordný odchod z kandidátok

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Blížiace sa predčasné parlamentné voľby sprevádza rekordný počet kandidátov, ktorí sa vzdali kandidatúry. Podľa údajov Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) sa kandidatúry vzdalo 52 kandidátov.

Strany navyše odvolali z kandidačných listín štyroch ľudí, uviedla zapisovateľka ÚVK Lívia Škultétyová. Spolu ich teda je 56. Najviac, až 30 kandidátov odstúpilo z kandidátky Obyčajných ľudí a nezávislých osobností. Vzdať sa kandidatúry alebo odvolať svojho kandidáta z kandidátky, či stiahnuť aj celú kandidátku sa dá do 48 hodín pred voľbami, teda do 8. marca do 7:00. Na kandidátkach strán bolo pôvodne zaregistrovaných 2 967 kandidátov, z toho je 778 žien, čo je 26 percent.

Aktuálne informácie o kandidátoch sú zverejnené na webstránke ministerstva vnútra v sekcii o voľbách do Národnej rady SR. V deň volieb budú zoznamy kandidátov, ktorí nekandidujú, k dispozícii v každej volebnej miestnosti, aby sa nestalo, že volič dá prednostný hlas kandidátovi, ktorý už nekandiduje. Ak by volič takéhoto kandidáta zakrúžkoval, na tento prednostný hlas by sa neprihliadalo, ale hlasovací lístok by bol platný.

Právo rozhodnúť o obsadení 150 poslaneckých miest v NR SR na najbližšie štyri roky má v sobotu 10. marca približne 4,3 milióna voličov. Voliči budú vyberať medzi 26 kandidujúcimi politickými subjektmi v 5 956 okrskových volebných komisiách.

V posledných parlamentných voľbách bolo zaregistrovaných za 18 politických strán 2 397 kandidátov a postupne sa ich počet znížil o 31 - 16 kandidátov odvolali zo svojich kandidačných listín strany a 15 kandidáti sa vzdali sami. V roku 2006 vypadlo 12 mien zo zoznamu 2 352 kandidátov všetkých 21 politických strán.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu