Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Pre tých čo nevedia ako voliť: Prehľadný manuál nielen pre prvovoliča!

Už sa ten moment blíži Zobraziť galériu (2)
Už sa ten moment blíži

BRATISLAVA- Napriek prevládajúcej skeptickej nálade v spoločnosti si určite každý nájde ten svoj dôvod prečo ísť voliť. Prinášame zopár praktických rád, aby váš hlas nakoniec neprepadol.

Voľby do Národnej rady Slovenskej republiky sa uskutočnia na celom území Slovenska v jeden deň. V sobotu  10. marca 2012 v čase od 7.00 do 22.00 hodiny. Ak to miestne podmienky vyžadujú, môže starosta posunúť  začiatok hlasovania na skôr, najviac však o dve hodiny. Voliť by ste sa mali vybrať v obci vo volebnom okrsku, v ktorého zozname vaše meno figuruje.  Adresu volebnej miestnosti v danom okrsku zasiela obec, v ktorej máte trvalý pobyt. Každý volič môže byť zapísaný len v jednom stálom zozname voličov, ktorý zostavuje a vedie obec.  Ak už dnes viete, že sa v deň volieb nebudete zdržiavať v mieste svojho trvalého pobytu, teda nebudete môcť voliť vo volebnom okrsku, v ktorého zozname voličov ste zapísaní, môže požiadať o vydanie voličského preukazu  podľa svojho trvalého bydliska - na obecnom alebo mestskom úrade. V prípade Bratislavy a Košíc na miestnom úrade, v úradných hodinách. Žiadosť podáte buď osobne alebo prostredníctvom plnej moci, ktorú nemusí overiť notár. O vydanie voličského preukazu môžete požiadať  najskôr 30 dní pred dňom volieb, teda  9. februára 2012 a najneskôr 2 dni pred dňom volieb, čiže 8. marca 2012. Preukaz dostanete v deň podania žiadosti. V niektorých prípadoch sa úrady rozhodli, že voličský preukaz vydajú aj na základe požiadavky poslanej emailom. S voličským preukazom už potom môžete  v deň volieb hlasovať v ktoromkoľvek okrsku na území republiky. Isté nedorozumenia vznikajú v momente ak nakoniec nikam neodcestujete a voličský preukaz nepoužijete. Tých, čo dostanú voličský preukaz, totiž volebná komisia zo svojho zoznamu voličov vyčiarkne.


Pre tých čo nevedia
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Iba od 18

Voliť môžete ak ste plnoletí, najneskôr v deň volieb musíte dovŕšiť 18 rokov. Volieb sa zúčastňujú aj právoplatne odsúdení väzni. Toto právo je odopreté iba v prípade odsúdenia  za obzvlášť závažný zločin. Po príchode do volebnej miestnosti vás niektorý člen komisie vyzve, aby ste preukázali svoju totožnosť. Nezabúdajte, že v tomto prípade musíte mať so sebou občiansky preukaz, pretože iný doklad volebná komisia jednoducho neuzná. Pokiaľ volíte v inom ako svojom volebnom okrsku, odovzdáte komisii svoj voličský preukaz, výmenou získate prázdnu obálku a hlasovacie lístky. Hlasovací lístok je vždy iba jeden pre každú politickú stranu, ktorej kandidátna listina bola zaregistrovaná a nesie na sebe odtlačok pečiatky.

Pred komisiou

Možno pri vstupe do volebnej miestnosti spoznáte niektorého člena komisie. Nie je to nič zvláštne. Členom volebnej komisie môže byť každý,  kto má právo voliť a nenastala uňho prekážka vo výkone volebného práva. Musí ho však delegovať politická strana alebo koalícia, rovnako aj jeho náhradníka. Volebné komisie sa utvárajú  z rovnakého počtu zástupcov politických strán alebo politických hnutí alebo koalícií politických strán, ktoré podávajú kandidátnu listinu. Obvodná aj okrsková volebná komisia musí mať najmenej päť členov. Kandidát na poslanca nemôže byť členom žiadnej volebnej komisie.

Veľké rozhodnutie

Ak ste už dostali do ruky obálku aj hlasovacie lístky, musíte počkať kým sa uvoľní miesto za plentou. Priestor určený na hlasovanie je upravený tak, aby bola zabezpečená tajnosť hlasovania a nikto, ani rodinný príslušník nevidel, ktorý lístok ste do obálky dali, prípadne ako ste ho vyplnili. To je aj dôvod prečo sa zatiaľ u nás nedá voliť elektronicky z domu. Ak má byť platný váš hlas, vkladáte do obálky iba jeden hlasovací lístok. Buď ho iba preložíte na polovicu, alebo na ňom aj zakrúžkujete poradové číslo favoritov. Označiť tak môžete najviac štyroch kandidátov, ktorým dávate prednosť, a zvyšujete  tak jeho šancu zasadnúť do poslaneckých lavíc. Pri krúžkovaní pozor, aby ste náhodou neoznačili viac kandidátov ako štyroch, v tom prípade bude váš hlas neplatný.  Ak je lístok v obálke, vystúpite pred okrskovú komisiu a za blýskania fotoaparátov vložíte obálku do schránky. Potom už iba netrpezlivo sledujete všetky médiá ako to celé dopadlo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu