Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Volebný prieskum eCall Slovakia: Do parlamentu by sa dostalo šesť strán!

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Podľa najnovšieho telefonického prieskumu spoločnosti eCall Slovakia by sa do parlamentu dostalo šesť politických subjektov, tesne pred bránami parlamentu by ostali SMK a hnutie 99 percent - občiansky hlas. Spoločnosť eCall Slovakia zrealizovala 8. marca telefonický prieskum názorov občanov na vzorke 1 347 respondentov vo veku nad 18 rokov.

Lídrom v prieskume sa stal Smer-SD s podporou 38,2 percenta opýtaných. Nasleduje KDH, ktorému vyjadrilo podporu 8,4 percenta respondentov. Na treťom mieste skončil v prieskume Most-Híd (7,9 percenta), za ním Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (6,2 percenta), SDKÚ-DS (5,7 percenta) a SaS (5,3 percenta). Tesne za hranicou zvoliteľnosti skončilo SMK, ktorú podporilo 4,8 percenta opýtaných a 99 percent - občiansky hlas so 4,6 percenta. Nad štyri percentá získali ešte Zmena zdola demokratická únia Slovenska (4,3 percenta) a SNS (4,2 percenta).

Vzorka respondentov je reprezentatívna podľa veku, pohlavia a regiónu. Opýtaní odpovedali na otázku „Keby sa parlamentné voľby mali uskutočniť už najbližší víkend, ktorej strane alebo hnutiu by ste odovzdali svoj hlas?“ Z telefonicky oslovených respondentov by 21,1 percenta voliť nešli, 19,6 percenta nechcelo alebo nevedelo odpovedať.

Spoločnosť eCall Slovakia od roku 2009 poskytuje služby v oblasti telemarketingu. "Inšpirovali sme sa tým, že aj renomované výskumné agentúry (Focus, Polis) začali v uverejňovať výskumy robené cez telefón," uviedol pre agentúru SITA Silvester Cintula z eCall Slovakia. Vysvetlil, že respondenta sa najprv spýtali na vek a pohlavie, región bydliska vedeli podľa telefónneho čísla. "Podľa údajov zo štatistického úradu sme si zistili, aké je zloženie obyvateľov SR," dodal. Tvrdí, že dodržali kvóty v základných znakoch, ako o tom píšu sociologické poučky na internete (Galuppova metóda). Spoločnosť nie je členom Asociácie prieskumných agentúr.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu