Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Najväčšie krimikauzy: Letecký útok na mafiu, záhadný atentát a šialený kanibal!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Uplynulý rok bol doslova nabitý udalosťami z kriminálneho prostredia. Z uniknutých zoznamov sme sa dozvedali o podsvetí, na ktoré v tom čase dorážala polícia. Napriek tomu sa odstraňovali nepohodlní podnikatelia a šialenec v lesoch vraždil mladé dievčatá. Prinášame vám prehľad krimikáuz, ktoré najviac hýbali spoločnosťou.

Slovenský kanibal Hannibal

V máji zostala krajina v nemom úžase po policajnej akcii, ktorá sa odohrala v Kysaku. Elitné jednotky tam zasahovali proti beštiálnemu, ale mimoriadne inteligentnému Matejovi Čurkovi (†42). Pri akcii sa ťažko zranil jeden z kukláčov a kanibal Čurko pri nej zahynul.
 
Postupne vychádzali najavo ďalšie príšerné skutočnosti. Vysvitlo, že za kanibalom prišli dva mladé dievčatá, Lucia (†20) a Elena (†30) a nechali sa ním dobrovoľne zavraždiť, zohaviť a zjesť.
 
17. mája našli v lesoch pník so sviečkou, ktoré pripomínali oltár a dva plytké hroby. V nich našli rozkúskované telá, z ktorých chýbali niektoré časti. Dievčatá nemusia byť zďaleka Čurkove jediné obete. Vie sa o jeho komuniácii s ďalšími osobami. Polícia to nepoprela, ale o ďalšom vyšetrovaní mlčí.
 
Mocný Piťo prestal byť nedotknuteľný
 
V polovici novembra sa odohralo niečo, čo mnohí Bratislavčania považovali za nepredstaviteľné. Stovky policajtov pri najväčšej akcii v slovenských dejinách zaútočili na skupinu piťovcov. Do nedobytnej vily bossa Juraja "Piťa" Ondrejčáka sa dostali naozaj akčným spôsobom - pomocou vrtuľníku. Zatýkalo sa aj na množstve iných miest.
 
V putách skončilo 20 ľudí. Neskôr ich rozdelili do skupín a obvinili z viacerých zločinov - z účasti na hypotekárnych podvodoch, z organizovania zločineckej skupiny a z výpalníctva. Momentálne sú vo väzbe a čakajú na svoj ďalší osud. 
 
Policajti si posvietili aj na iné skupiny
 
Problém namajú len piťovci. V hlavnom meste zostalo mocenské vákuum, pretože vo väzbe sa ocitol aj Ján Zárecký (42), považovaný za jedného z bossov miestneho podsvetia a jeho kumpáni. 17-členná skupina si mala "privyrábať" okrádaním štátu na DPH, išlo vraj o ťažké milióny.
 
Už od roku 2010 sú v poriadnych problémoch aj sýkorovci. Veľká časť skupiny je vo väzbe a čelí obvineniam zo zosnovania organizovanej skupiny, vydieračského únosu a podobne. Niektorým hrozí aj doživotie. A auguste sa s nimi v policajtami okupovanom Pezinku začal megaproces.
 
Dobre na tom nie sú ani jakšíkovci. Niekoľko z nich, vrátane bossa, je od mája vo väzbe a čelí obvineniu z prania špinavých peňazí. Netreba sa však "obávať," že Bratislava zostane bez alternatívnej mocenskej scény. Niekoľko naozaj vplyvných podnikateľov sa totiž stále teší zo slobody. A podľa medializovaných informácii sa do hlavného mesta chystal aj člen sýkoriek Miroslav Maslák (33), považovaný za postrach Považskej Bystrice. Mal by tu "urobiť poriadok."
 
Do Martina zavítali naozaj drsné mafiánske metódy
 
V októbri vydesil Martin mohutný výbuch bomby, pri ktorom zahynul známy miestny podnikateľ Martin Korchan (†30). Niekto do jeho auta umiestnil nástražný výbušný systém, ktorý odpálil, keď sa kontroverzný biznismen prevážal po centre mesta. 
 
Takéto metódy sa na Slovensku už dlhší čas nepoužívali, mnohí si preto položili otázku, komu preboha musel ten Korchan ležať v žaĺudku. Podnikal v oblasti počítačovej techniky. Podľa známych išlo o workoholika, ktorý svojej práci obetoval takmer všatko voľný čas. Špekulovalo sa, že ho mohli odstrániť konkurenti v biznise.
 
Zoznamy záujmových osôb študovalo celé Slovensko
 
Na verejnosť tento rok prenikol ďalší zoznam osôb, políciou považovaných za záujmové osoby. Medzi stovkami mien, zoradenými podľa zločineckých skupín, nechýbajú známi podnikatelia ani bývalí strážcovia zákona. 
 
Vyše 300 mien je rozdelených na tieto skupiny: piťovci, sýkorovci, takáčovci, jakšíkovci, autičkári, vlamači a albánski defektári. Zaujímavé je, že niektoré skupiny, napríklad gang obávaného bývalého siskára, na zozname nie sú.
 
Vražda a samovraždia zaľúbeného šialenca
 
Z prostredia organizovaného zločinu teraz odbočme. Bratislavu v septembri šokovala vražda mladej a krásnej študentky Alexandry Perinajovej (†26). Zo sveta ju zniesol jej čerstvý expriateľ, africký študent Daniel Manuel Seque (†32). Po šialenom čine ušiel, vyliezol na elektrický stĺp a zhorel na ňom zaživa.
 
Zaľúbený Seque mal o šesť rokov mladšej Bratislavčanke strpčovať život. Nechýbalo vraj násilie ani žiarlivostné scény. Všetko vyvrcholilo potom, čo sa Saška rozhodla navždy sa s Angolčanom rozísť. Udalosť šokovala miestnu latino komunitu, ktorej boli obaja členmi.
 
Po mladých hackeroch išli slovenské orgány aj FBI
 
V decembri sa definitívne ukončila nekonečná kauza okolo hacknutia siete Národného bezpečnostného úradu. Po tom, ako ich biedne zabezpečenie v roku 2006 prekonali neznámi hackeri, rozpútalo sa hotové peklo. Ich identitu hľadala slovenská polícia, ktorá však s kybernetickou kriminalitou nemala veľké skúsenosti a tak povolalal "do zbrane" aj americkú FBI.
 
Na súde sa potom ocitli dvaja mladíci, Petrik Lenárt a Jakub Červený. Napokon im nič nedokázali. Zostáva len dúfať, že milióny dolárov, ktoré sa údajne minuli na ich vypátranie, sa nedali vynaložiť lepšie. Napríklad na zabezpečenie siete istého bezpečnostného úradu, aby sa do nej cudzie spravodajské služby nedostávali ako do samoobsluhy...
 
Kauza bánovského húliča Mareka
 
Vlnu pohoršenia vyvolal v decembri prípad mladého Mareka J. (17) z Bánoviec nad Bebravou, ktorému hrozia až tri roky za mrežami za to, že mu mali nájsť 0,1 gramu marihuany. Polícia prekvapovala. Najprv uviedla, že išlo o 0,1 gramu, potom zadržané množstvo zdesaťnásobila na gram a v poslednej verzii sa rozhodla pre číslo 0,9.
 
Mnohí ľudia na sociálnych sieťách boli šokovaní z toho, že sa v roku 2011 môže považovať držba mikroskopického množstva marihuany za zločin. Nie za priestupok, ako je to v Česku, ani za prečin, ale za zločin. Potrebu diskusie priznala aj inak konzervatívna SNS. SaS medializácia prípadu rozhýbala, legislatívu však strana v dohľadnom čase meniť neplánuje.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu