Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Pojednávanie s bossom Jakšíkovcov odročili, pokračovať bude v októbri

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Hlavné pojednávanie s údajnou bratislavskou zločineckou skupinou vedenou Liborom J. dnes po výsluchu poškodeného Františka H. odročili na 12. októbra. Po výsluchoch obžalovaných a poškodených bude súdny proces pokračovať výsluchom svedkov, informoval agentúru SITA hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

Okrem Libora J. v tomto prípade čelia obžalobe Marián S., Rastislav T., Fedor B. a Matúš T. Prokuratúra skupine v obžalobe pripisuje vydieranie a nebezpečné vyhrážanie, ktorého sa jednotliví obžalovaní údajne dopustili sčasti ako členovia organizovanej skupiny a sčasti ako spolupáchatelia v rokoch 2008 až 2010.

František H. dnes pred senátom Okresného súdu Bratislava I. opisoval udalosť, ktorá sa údajne stala na jednej narodeninovej oslave, na ktorej bol on ako aj obžalovaní. Na súde dnes tvrdil, že ho vtedy Libor J. požiadal o rozhovor, ktorý sa odohral v pivničných priestoroch vinárne. Tam údajne okrem nich prišli aj ďalší muži, ktorí sa na rozhovore nezúčastnili. Keď sa poškodený opýtal, čo sa deje, vraj hneď dostal jednu do hlavy. Libor J. mu údajne vytkol, že na jednej strane sú spolu na oslave a na druhej strane dal František H. tip na ukradnutie auta jedného známeho.

Toto poškodený odmieta a tvrdí, že práve on pomohol s „vypátraním“ daného auta. Libor J. podľa poškodeného však chcel počuť meno človeka, ktorému vraj dal tip na ukradnutie auta. Keď sa Libor J. meno nedozvedel, údajne dal poškodenému podpísať dlžobný úpis na 15 tisíc eur. Počas incidentu vraj dostal do desať rán, po odchode z podniku sa nechal ošetriť svojou obvodnou lekárkou. Trestné oznámenie podal po niekoľkých týždňoch na policajnom úrade boja proti organizovanému zločinu. Obžalovaní označili poškodeného za klamára.

Už v máji opisoval iný poškodený - architekt Igor Z. svoje údajné problémy počas toho, ako robil obžalovanému Liborovi J. rekonštrukciu jednej z jeho reštaurácií. Libor J. údajne nebol spokojný s jeho prácou a spolu s Fedorom B. sa mu vyhrážali. Vyvrcholilo to podľa neho požiadavkou, aby podpísal čistý papier aj s rodným číslom, ktorý si zobral obžalovaný Libor J. O dva dni neskôr ho opäť navštívili s tým, že podpísaný bianko papier dostane, až keď bude rekonštrukcia hotová. Keďže sa bál, pred notárom napísal čestné prehlásenie, aby zabránil zneužitiu podpísaného papiera. Neskôr vraj došlo aj k fyzickému útoku. Obžalovaný Libor J. v septembri 2009 od neho požadoval späť polovicu honoráru, ináč mu nevráti podpísaný papier. Po opätovných vyhrážkach nahlásil vec koncom roka 2009 na políciu.

V júni 2010 ho opäť kontaktovali s požiadavkou na vrátenie peňazí. Nezaplatil, po dvoch týždňoch od stretnutia mal rozbité okná na štúdiu. V auguste, keď bol na dovolenke, mu volala manželka, že mu horí štúdio. Libor J. vinu odmietol, podľa neho je architekt "panikár, chaotik a ješiťák". Čestné prehlásenie podpísal preto, lebo si neplnil povinnosti a vedel, že bude musieť niečo z honoráru vrátiť. Žiadny bianko papier neexistuje, tvrdí Libor J. Zničenie štúdia súvisí podľa neho so spreneverou desiatok tisíc eur, architekt vraj pôsobil aj ako správca nehnuteľností.

Druhý z poškodených Vladimír H. v máji povedal, že sa poznal s obžalovanými Liborom J. a Mariánom S., podľa jeho slov boli priateľa. Liborovi J. bol na svadbe, boli spolu na dovolenke na Kanárskych ostrovoch či na plese. Problémy nastali pri predaji pozemkov na strednom Slovensku. Vladimír H. ich predával za cenu o 500 korún vyššiu než ich kupoval, čo sa nepáčilo Liborovi J.. Vladimíra H. v máji 2009 zavolali do reštaurácie Jarovský dvor, kde sa mu údajne vyhrážali, že ho zruinujú, skočí z mosta do Hronu, či nebude schopný splácať úver. Celú vec nahlásil na polícii až v októbri 2010 po tom, čo mu vybuchol dom. Obžalovaný Libor J. označil poškodeného za nedôveryhodnú osobu, v minulosti odsúdenú a v súčasnosti trestne stíhanú. Pred súdom chce dokázať, že poškodený krivo vypovedal.

  Obžalovaní už na začiatku súdu zhodne vyhlásili, že sú nevinní a skutky, ktoré im dáva za vinu obžaloba, nespáchali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu