Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Svet v roku 2011: Pády vlád, kráľovské svadby, zabitý Kaddáfi a Bin Ládin!

Obávaný líbyjský vodca je mŕtvy Zobraziť galériu (12)
Obávaný líbyjský vodca je mŕtvy

PRAHA/BRATISLAVA - Politická scéna v roku 2011 prešla búrlivými zmenami. V dôsledku hospodárskej krízy v Európe padli vlády v šiestich krajinách vrátane Slovenska. Euro zaznamenalo historický prepad voči doláru a 27 členských štátov EÚ zatiaľ márne hľadá úspešnú cestu k odvráteniu ekonomickej katastrofy. Oči celého sveta sa však upierali aj na iné významné udalosti, ako boli napríklad kráľovská svadba britského princa Williama či zabitie zosadeného líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího. Pozrite si chronologický prehľad, ako sa vyvíjala zahraničná politika.

JANUÁR

1. - Maďarsko prevzalo od Belgicka polročné predsedníctvo v EÚ.

10. - Španielska separatistická organizácia Baskicko a jeho sloboda (ETA) vyhlásila trvalé a všeobecné prímerie; 20. októbra sa ETA definitívne vzdala ozbrojeného boja.

19. - Čínsky prezident Chu Ťin-tchao začal trojdňovú oficiálnu návštevu Spojených štátov. Obe krajiny uzavreli kontrakty spolu za 45 miliárd dolárov.

21. - Kvôli minuloročnej kontroverznej voľbe hlavy štátu bojkotovali veľvyslanci EÚ, USA a Ukrajiny štvrtú inauguráciu bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. EÚ koncom mesiaca uvalila sankcie na viac ako 150 predstaviteľov bieloruského represívneho režimu, USA sa pripojili.

25. - V Egypte začali protesty proti režimu prezidenta Husního Mubaraka, zomrelo pri nich okolo 850 ľudí. Mubarak odstúpil 11. februára, 3. augusta s ním začal súd.

Husní Mubarak skončil za mrežami, jeho zdravie je značne nalomené

Svet v roku 2011:
Zobraziť galériu (12)

FEBRUÁR

12. - Talianska vláda vyhlásila stav humanitárnej tiesne kvôli prílivu tisícov ľudí z nepokojného severu Afriky, najmä Tuniska.

15. - Na východe Líbye začali väčšie demonštrácie proti autoritárskemu režimu Muammara Kaddáfího. Protesty sa postupne premenili v ozbrojený boj medzi Kaddáfího jednotkami a povstalcami. Povstalci v auguste dobyli väčšinu Tripolisu, ukrývajúceho sa Kaddáfího, na ktorého vydal zatykač Medzinárodný trestný súd (ICC), zabili 20. októbra. Od februára zahynulo v občianskej vojne vyše 25-tisíc ľudí.

Kaddáfi je mŕtvy

24. - Britský súd rozhodol, že spoluzakladateľ portálu WikiLeaks Julian Assange môže byť vydaný do Švédska, kde má byť vyšetrovaný kvôli údajnému znásilneniu; po zamietnutí odvolania 2. novembra sa Assangeovi obhajcovia odvolali na najvyšší súd.

25. - Predčasné parlamentné voľby v Írsku vyhrala doteraz opozičná strana Fine Gael. Premiérom bol 9. marca zvolený Enda Kenny, v čele kabinetu vystriedal Briana Cowena.

MAREC

1. - Kvôli afére s opisovaním v dizertačnej práci odstúpil z funkcie nemecký minister obrany Karl-Theodor zu Guttenberg.

10. - Tibetský duchovný a politický vodca dalajláma oznámil, že sa vzdá politických funkcií. Politickým vodcom Tibeťanov sa stal právnik Lozang Sanggjä, ktorý bol zvolený premiérom exilovej vlády 20. marca.

11. - Severovýchod Japonska zasiahlo zemetrasenie o sile 9 stupňov Richterovej škály a následné vlny cunami. Zahynulo alebo je nezvestných približne 20-tisíc osôb. Prírodný živel zapríčinil jednu z najhorších havárií v dejinách jadrovej energetiky a prispel k odstúpeniu premiéra Naoto Kana 30. augusta.

Fukušima vysvetlenie

20. - V druhom kole prezidentských volieb na Haiti zvíťazil spevák Michel Martell, ktorý porazil profesorku a niekdajší prvú dámu Mirlande Manigatovú. Úradu sa ujal 14. mája.

22. - Súd v Tel Avive poslal bývalého izraelského prezidenta Mošeho Kacava na sedem rokov do väzenia za znásilnenie a sexuálne obťažovanie. Najvyšší súd potvrdil rozsudok 10. novembra.

23. - Portugalský premiér José Sócrates podal demisiu potom, čo parlament neschválil úsporné opatrenia navrhnuté jeho menšinovou socialistickou vládou.

APRÍL

15. - Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) poslal chorvátskeho generála Anteho Gotovinu za vojnové zločiny na 24 rokov do väzenia.

Ante Gotovina (vľavo hore)

Svet v roku 2011:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

 

17. - Parlamentné voľby vo Fínsku, v ktorých značne posilnila euroskeptická populistická strana Praví Fíni, tesne vyhrala konzervatívna Národná koaličná strana pred sociálnymi demokratmi.

18. - Maďarskí poslanci schválili novú ústavu, ktorá od januára nahradí základný zákon z roku 1949. Ústava okrem iného mení oficiálny názov krajiny z Maďarská republika na Maďarsko a obmedzuje niektoré právomoci ústavného súdu.

27. - Znepriatelené palestínske strany Fatah a Hamas sa po štvorročnej roztržke dohodli na vytvorení spoločnej dočasnej vlády zloženej z nezávislých osobností; dohodu 4. mája v Káhire podpísali palestínsky prezident Mahmúd Abbás a exilový vodca Hamasu Chálid Mišál; parlamentné voľby by sa mali uskutočniť v máji 2012.

29. - Britský princ William sa vo Westminsterskom opátstve v Londýne oženil s Kate Middletonovou. Novomanželia prijali titul vojvodu a vojvodkyne z Cambridge.

Princ William a princezná
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

MÁJ

2. - Najhľadanejšieho teroristu Usámu bin Ládina zabilo v pakistanskom Abbottabáde americké špeciálne komando. V čele Al-Kájdy ho nahradil Egypťan Ajmán Zavahrí.

Dom, v ktorom chytili a zabili Bin Ládina. Jeho telo malo skončiť v mori.

Svet v roku 2011:
Zobraziť galériu (12)

10. - V Nemecku sa začala šíriť enterohemoragická baktéria E.coli (EHEC), podľahlo jej 50 ľudí.

12. - Bývalý dozorca nacistického vyhladzovacieho tábora John Demjanjuk (91) bol v Mníchove odsúdený na päť rokov väzenia za podiel na atentáte najmenej 27 900 Židov v tábore Sobibor počas druhej svetovej vojny. Kvôli vysokému veku bol neskôr prepustený na slobodu.

15. - Šéf Medzinárodného menového fondu (MMF) Francúz Dominique Strauss-Kahn bol zadržaný v New Yorku a obvinený zo sexuálneho útoku. Na funkciu šéfa MMF rezignoval 19. mája. Žalobcovia nakoniec od trestnoprávneho súdu Straussa-Kahna upustili pre nedôveryhodnosť napadnutej.

Dominique Strauss-Kahn

Svet v roku 2011:
Zobraziť galériu (12)

24. - Ukrajinská polícia zadržala vodkyňu opozície a bývalú premiérku Juliu Tymošenkovú. Kyjevský súd ju 11. októbra odsúdil na sedem rokov väzenia a vysokú pokutu za to, že v roku 2009 zneužila právomoc, keď podpísala nevýhodnú dohodu o dovoze ruského plynu.

Tymošenková si užíva vo väzení istý luxus

Tymošenková vo väzení

26. - Srbská polícia zadržala veliteľa armády bosnianskych Srbov Ratka Mladiča, o päť dní neskôr bol vydaný do Haagu. Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) ho obžaloval z genocídy, vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti.

31. - Európsky súd pre ľudské práva rozhodol, že Rusko porušilo práva bývalého ruského ropného magnáta Michaila Chodorkovského, odmietol ale Chodorkovského tvrdenie, že jeho trestné stíhanie bolo politicky motivované.

JÚN

9. - Ministri obrany krajín Severoatlantickej aliancie sa v Bruseli dohodli na "zoštíhlení" veliteľských štruktúr aliancie. Z 13 000 miest ich zostane 8800.

17. - Reorganizácia gréckej vlády Jorgosa Papandrea, potom čo opozícia odmietla zostaviť spoločnú vládu, ktorá by pokračovala v ekonomických reformách požadovaných EÚ a MMF.

23. - Americký prezident Barack Obama oznámil, že USA do konca roka stiahnu 10.000 vojakov z Afganistanu. Sťahovanie začalo v júli.

25. - Čínsky premiér Wen Ťia-pao začal návštevu Maďarska, Veľkej Británie a Nemecka. Uzavrel obchodné dohody za miliardy dolárov.

28. - Na Taiwan po desaťročiach pricestovali prví individuálni turisti z Číny.

JÚL

1. - Poľsko prevzalo od Maďarska polročné predsedníctvo v EÚ.

- Monacké knieža Albert II. sa oženil so svojou dlhoročnou priateľkou Charlene Wittstockovou.

Svet v roku 2011:
Zobraziť galériu (12)

8. - Raketoplán Atlantis odštartoval z floridského Mysu Canaveral so zásobami k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Išlo o poslednú misiu týchto vesmírnych plavidiel, ktoré do kozmu štartovali 30 rokov.

9. - Kvôli škandálu okolo odposluchov vyšiel naposledy najpredávanejší britský titul - bulvárny nedeľník News of the World patriaci do mediálnej siete Ruperta Murdocha.

18. - Rakúsko vydalo chorvátskeho expremiéra Ivo Sanadera k súdnemu stíhaniu do Chorvátska, kde je obvinený z korupcie. Súd s ním začal 28. októbra.

AUGUST

2. - Americký Kongres schválil zvýšenie stropu pre americký štátny dlh až o 2,4 bilióna z terajších 14,29 bilióna dolárov, odvrátil tak hroziaci bankrot krajiny.

7. - V reakcii na incident, pri ktorom britská polícia v prestrelke zabila delikventa Marka Duggana, vypukli v londýnskej prisťahovaleckej štvrti Tottenham nepokoje. Tie sa rozšírili aj do ďalších miest. Išlo o najhoršie nepokoje za posledných 30 rokov v Británii.

Nepokoje v Británii
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

17. - Do Číny pricestoval americký viceprezident Joe Biden. Uisťoval čínske vedenie, najväčšieho veriteľa svojej krajiny, že USA svoje dlhy zvládnu.

24. - Severokórejský vodca Kim Čong-il navštívil Rusko, prezidenta Dmitrija Medvedeva požiadal o hospodársku pomoc.

SEPTEMBER

17. - Pod heslom "Okupujte Wall Street" začal v New Yorku protest proti sociálnej nerovnosti a chamtivosti veľkých firiem. Rozšíril sa aj do ďalších amerických miest.

Wall Street

26. - Španielsky socialistický premiér José Luis Zapatero rozpustil parlament. V predčasných voľbách 20. novembra s veľkou prevahou zvíťazila doteraz opozičná pravicová Ľudová strana (PP).

27. - Izrael bez ohľadu na palestínske protesty povolil výstavbu nových 1100 židovských obydlí vo štvrti Gila vo východnom Jeruzaleme.

30. - Pri útoku amerického bezpilotného lietadla bol zabitý šéf jemenskej organizácie Al-Kájdy Anwar al-Awlaki.

OKTÓBER

4. - Ruský premiér Vladimir Putin navrhol štátom bývalého ZSSR založenie "Eurázijskej únie", ktorá má byť obdobou EÚ a má vyrásť na základoch dnešnej colnej únie Ruska, Bieloruska a Kazachstanu.

9. - Voľby do poľského Sejmu vyhrala vládna strana Občianska platforma (PO) premiéra Donalda Tuska (39 percent). Druhá skončila opozičná strana Právo a spravodlivosť s 30 percentami, tretí sa prekvapivo umiestnili antiklerikáli Hnutie na podporu Palikota. Do parlamentu sa prebojovala aj prvá transka Anna Grodzka (57).

Anna Grodzka

Svet v roku 2011:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: blogspot.com, queercafe.pl)

18. - Po piatich rokoch zajatia sa na slobodu dostal izraelský vojak Gilad Šalit. Palestínske radikálne hnutie Hamas ho vymenilo za tisícku palestínskych väzňov.

21. - Prezident Barack Obama oznámil, že všetci americkí vojaci budú z Iraku stiahnutí do konca tohto roka. Po takmer deviatich rokoch tak definitívne skončí vojna v Iraku.

NOVEMBER

8. - Irán podľa správy Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) vykonáva testy s vysoko výbušným materiálom, čo naznačuje, že pracuje na jadrovej zbrani. MAAE potom vyzvala Teherán na vysvetlenie všetkých sporných bodov iránskeho jadrového programu. Nové finančné sankcie na Irán uvalili USA, Veľká Británia, Kanada.

Svet v roku 2011:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: jpost.com)

9. - Grécky premiér Jorgos Papandreou oznámil demisiu svojej vlády a dohodu o vzniku nového koaličného kabinetu s širšou podporou v parlamente. Vláda pod vedením ekonóma Lukasa Papadimosa zložila prísahu 11. novembra, 16. novembra ju schválil parlament.

12. - Taliansky premiér Silvio Berlusconi podal demisiu potom, čo parlament schválil balík reformných zákonov. Nový kabinet ekonóma Maria Montiho získal dôveru 18. novembra.

Berlusconi ako taliansky premiér skončil

Silvio Berlusconi
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

27. - Ruský premiér Vladimir Putin na zjazde vládnej strany Jednotné Rusko prijal návrh kandidovať na prezidenta. Voľba hlavy štátu sa v Rusku uskutoční 4. marca.

DECEMBER

4. V Rusku sa začali parlamentné voľby. Po výhre vládnucej strany Jednotné Rusko sa do ulíc vydali tisíce demonštrantov s mottom: "Tieto voľby sú fraška".

8. Ruský prezident Dmitrij Medvedev navštívil po druhýkrát Prahu. Pred stretnutím so svojím českým náprotivkom Václavom Klausom stihol rozbúriť verejnú mienku odkazom na Twitteri. V ňom označil neprajníkov vládnucej strany  za "skur*ené hovädá".

Svet v roku 2011:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

9. V Bruseli sa konal summit 27-členských krajín EÚ. Nemecko sa snažilo ostatné krajiny presvedčiť, aby súhlasili so zmenou únijného práva tak, aby bolo ľahšie krajiny nedodržujúce rozpočtovú disciplínu potrestať. Británia takéto zmeny zablokovala.

17. Sevekórejský vodca Kim Čong-il podľahol infarktu. Po jeho smrti zavládol strach, kto nastúpi na jeho miesto a ako využije početný jadrový arzenál.

18. Médiá zahltila správa o smrti bývalého porevolučného českého prezidenta Václava Havla. Na poslednú rozlúčku s ním, ktorá sa konala 23. decembra v Prahe, pricestovali mnohé politické špičky. V uliciach za ním smútili davy ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu