Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Do Prahy sa prídu rozlúčiť tisíce: Telo Václava Havla (†75) vystavia už dnes

Na Pražskom hrade vystavili Havlov portért, pri ktorom stojí čestná stráž
Na Pražskom hrade vystavili Havlov portért, pri ktorom stojí čestná stráž (Zdroj: SITA)

PRAHA - Ostatky zosnulého exprezidenta Václava Havla budú dnes a v utorok vystavené od 12.00 do 20.00 h v centre Prahy v bývalom Kostole sv. Anny, ktorý sa teraz volá Pražská križovatka. V stredu a vo štvrtok potom vo Vladislavskej sále Pražského hradu.

Pohreb bývalého československého a českého prezidenta Václava Havla by sa mal uskutočniť deň pred Štedrým večerom. Je pravdepodobné, že bude pochovaný v rodinne hrobke na Vinohradoch, kde je pochovaná jeho prvá žena Olga. Informáciu priniesla agentúra Mediafax s odvolaním sa na dnešné vydanie denníka Právo.

Tajomníčka Havlovej kancelárie Sabina Tančevová v nedeľu potvrdila piatok ako vážne zvažovaný termín pohrebu. "Je to tak, piatok sa javí ako najbližší možný termín, a tiež najvhodnejší," povedala Českej televízii.

Havlovi usporiadajú predstavitelia krajiny štátny pohreb. Kvôli jeho príprave sa dnes prezident Václav Klaus stretne s manželkou exprezidenta Dagmar. V nedeľu - v deň, keď Havel zomrel - bol na Pražskom hrade ustanovený výbor, zložený okrem Klausa ešte z premiéra Petra Nečasa, predsedníčky Snemovne Miroslavy Němcovej a predsedu Senátu Milana Štěcha.

Havlove ostatky budú dnes a v utorok vystavené v centre Prahy v bývalom Kostole sv. Anny. V stredu a vo štvrtok potom vo Vladislavskej sále Pražského hradu. Otázka je, či sa bude konať nejaká verejná rozlúčka, kde by rečnili Havlovi priatelia či politici, poznamenáva Mediafax. V roku 2003, keď Havel opúšťal Hrad, sa konala akcia v Národnom divadle. Zhodou okolností pred mesiacom bola v Národnom divadle inštalovaná Havlova busta.

V novodobých dejinách Českej republiky sa nijaký štátny pohreb nechystal - nie je na to určené ani nijaké legislatívne pravidlo. Možno však očakávať, píše agentúra Mediafax, že smútočný sprievod bude sprevádzať hudba a Hradná stráž.

Keď sa ľudia lúčili s obľúbenou Olgou Havlovou, na Hrad sa s ňou prišli rozlúčiť tisíce ľudí, ktorí čakali v dlhom rade. Pohreb bol však súkromný.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu