Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Havel krátko pred koncom: Nie som zdravý, všetko ma namáha

Václav Havel chcel ešte napísať divadelnú hru, bohužiaľ, smrť ho predbehla
Václav Havel chcel ešte napísať divadelnú hru, bohužiaľ, smrť ho predbehla (Zdroj: SITA)

PRAHA - Václav Havel (†75) dal naposledy nahliadnuť do svojho súkromia len dva mesiace pred svojou smrťou. V deň jeho narodenín ho sprevádzala na dvoch akciách reportérka TV Nova Michaela Nová. Tá s ním tiež robila veľmi úprimný rozhovor v aute. Havel priznal, že je slabý a chorý.

"No, ten program je náročný preto, že nie som zdravý, inak to nie je nič neobvyklé, mám dnes len dve akcie," povedal pri jazde vozidlom Václav Havel a dodal: "Mám polovičnú energiu a všetko ma namáha. Nemám rovnováhu, a preto nosím palicu."

Havel sa aj napriek svojmu zlému zdravotnému stavu snažil stále vtipkovať. "Všetci tu pijú a ja som nemal jediného panáka za celý deň, nemal som za celý deň žiadne pitie. Šampanské by som chcel," povedal Havel na kameru.

Reportérka potom Havlovi položila ešte niekoľko otázok. Ako napríklad vyzeral Havlov bežný deň na sklonku jeho života? "Ja sa snažím a pokúšam sa vydobyť si nejaké také súvislejšie časové časti, kedy by som nebol ničím rušený a ničím rozptyľovaný, aby som mohol niečo napísať, potrebujem k tomu sústredenie. Dúfam, že v novembri a v decembri sa mi podarí niekam skryť a niečo napísať," povedal Havel, ktorý sa dokonca zveril, že si občas zašiel sadnúť do krčmy medzi obyčajných ľudí.

Havel túžil po tom, napísať na jeseň novú divadelnú hru. To už sa mu, bohužiaľ, nepodarí. "Ešte zostáva veľa vecí, ktoré ja sám po sebe chcem. Rád by som napísal divadelnú hru na jeseň. Neustále sa to ale mení. Radšej o tom nič nebudem hovoriť. Mám takú istú víziu." Nakoniec prišla reč aj na obľúbený Havlov Hrádeček, kde prežil mnoho šťastných rokov.

"Hrádeček je môj domov, mám ho 45 rokov. Veľa sa toho tam odohralo od veľkých koncertov, až po rôzne disidentské stretnutia, Charta a Niekoľko viet tam vznikali. Rockových spevákov som tam dal dohromady," spomínal vtedy s úsmevom Havel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu