Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hrozí ďalší kolaps v nemocniciach: Odborári už píšu aj prezidentovi!

Kollár v parlamente Zobraziť galériu (2)
Kollár v parlamente

BRATISLAVA – Lekárske odborové združenie je opäť pripravené pristúpiť k radikálnym krokom k dosiahnutiu svojich cieľov. Parlament totiž vyhodil pred schvaľovaním dva body z memoranda, na ktorom sa Marián Kollár dohodol s vládou. Problémom sú platy a transformácia nemocníc. Preto sa rozhodli poslať otvorený list aj prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi, aby situáciu začal okamžite riešiť.

Problém nastal na rokovaní zdravotníckeho výboru, ktorý ešte pred dnešným definitívnym hlasovaním o zákone vyhodil niektoré body z dohody medzi odborármi a vládou. Kollár, ktorý na rokovanie prišiel v bielom plášti tvrdí, že je to podraz. Poslanci totiž vypustili bod, ktorý mal lekárom zaručiť zvýšenie platov v roku 2013 u niektorých až o výšku 1 760 eur.  Rovnako by mala pokračovať aj transformácia nemocníc, ktorú odmieta koalícia zastaviť.

Šéf LOZ Marián Kollár
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR)

Na svojej stránke lekári už hovoria o opätovnom odchode z nemocníc a preto napísali otvorený list prezidentovi, aby vec riešil. „Vážená excelencia, veríme, že súčasná situácia, ktorá vznikla v Národnej rade SR Vám nie je ľahostajná. Radi by sme Vás preto požiadali, aby ste váhou svojej autority, rozvážnosťou, principiálnosťou a tiež silou svojho mandátu daného Ústavou SR využili všetky svoje práva a v rámci naplnenia princípov parlamentnej demokracie prispeli urýchlene k dôslednej realizácii Memoranda,“ píše sa v liste.

Objavili sa však aj informácie, že protestujúci lekári nie sú spokojní s tým, aký by celá ich snaha mala nakoniec efekt. Podľa prepočtov by si totiž lekári, ktorí nedali výpovede vôbec alebo ich stiahli po návrhu premiérky Ivety Radičovej, boli na tom lepšie ako tí, čo protestovali. Dokonca niektorí by si polepšili až o 200 eur mesačne viac.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu