Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Lekári v Nitre sa dohodli na podobe pracovných zmlúv

Ilustračné foto
Ilustračné foto

NITRA – Lekári, ktorí odišli z Fakultnej nemocnice v Nitre, by ešte dnes mali podpísať nové pracovné zmluvy a v stredu ráno nastúpiť do práce. Odborári a vedenie nemocnice našli po viacerých rokovaniach zhodu na podobe zmlúv.

 „Pán riaditeľ mi mailom poslal vzory nových zmlúv, s ktorými súhlasíme. Ak tam už nepridajú žiadne zvláštne dodatky, ktoré som nevidel, nemáme problém ich podpísať a od stredy pracovať,“ povedal pre agentúru SITA šéf lekárskych odborov v Nitre Peter Visolajský. Zároveň však dodal, že ešte počkajú, či príde k celoslovenskej dohode. „Podľa posledných informácií však už v iných nemocniciach nie je problém a možno Nitra je aj posledná,“ uviedol Visolajský.

Podľa neho je posledný návrh pracovnej zmluvy už asi piaty – šiesty v poradí. „V pondelok poslal minister zdravotníctva všetkým nemocniciam zmluvu bratislavskú, ktorá sa aj nám najviac páčila, ale riaditeľ nám predložil svoju nitriansku variantu, ktorá bola trikrát taká dlhá,“ povedal Visolajský.

Posledný návrh sa podľa neho veľmi podobá na zmluvu, ktorú poslalo ministerstvo. Odstránili sa z nej body, s ktorými odborári nesúhlasili. Boli tam napríklad zakotvené nadčasy nie na rok, ale na celý pracovný pomer, povedal Visolajský.

Do nemocnice sa vráti približne 40 lekárov zo 47, pretože niektorí tu už pracovať nechcú. Ako informoval námestník riaditeľa Peter Mondek, nemocnica dnes naďalej poskytovala len neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Situácia je podľa neho pod kontrolou, vypomáhajú aj vojenskí lekári z Čiech, ktorí odídu, až keď nastúpia späť tí, čo odišli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu