Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Konflikt medzi Uhliarikom a odborármi stále trvá: Nepáčia sa im nové zmluvy

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PREŠOV - Vedenie Fakultnej nemocnice s poliklinikou Jána Adama Reimana v Prešov po dnešnom rokovaní z odborármi LOZ vydalo stanovisko, že ho považuje za konštruktívne. Informovala o tom hovorkyňa prešovskej nemocnice Renáta Koziaková, ktorá uviedla, že prinieslo kompromisné riešenie všetkých sporných bodov. „Vedenie nemocnice sa so zástupcami odborárov dohodlo, že výhrady, ktoré mali odborári, budú zapracované do pracovných zmlúv. Preto nevidí dôvod, aby lekári do práce nenastúpili,“ povedala Koziaková. Vedenie nemocnice verí, že sa tak udeje čo najskôr.

„Vedenie nemocnice sa so zástupcami odborárov dohodlo, že výhrady, ktoré mali odborári, budú zapracované do pracovných zmlúv. Preto nevidí dôvod, aby lekári do práce nenastúpili,“ povedala Koziaková. Vedenie nemocnice verí, že sa tak udeje čo najskôr.

15:52 (Nitra) Lekári, ktorí odišli z Fakultnej nemocnice (FN) v Nitre, majú do práce nastúpiť až v stredu. Dohodli sa na tom nitrianski odborári s vedením nemocnice. Nové pracovné zmluvy, predložené v pondelok ráno, lekári nepodpísali. Podľa šéfa lekárskych odborov v Nitre Petra Visolajského mali množstvo nedostatkov. "Vedenie nemocnice teraz musí pripraviť nové zmluvy, lebo boli dosť neštandardné aj na slovenské pomery. Dohoda bola taká, že nové zmluvy nemôžu byť horšie ako staré a musia tam byť akceptované zmeny dosiahnuté v memorande," povedal Visolajský.

15:48 (Bratislava) Odborárom sa nepáčia návrhy nových pracovných zmlúv, ktoré im ponúkajú riaditelia nemocníc. Podľa podpredsedu Lekárskeho odborového združenia Jána Sýkoru, niektoré nie sú úplne v súlade s memorandom, ktoré podpísala vláda a odbory. Problém je podľa neho v tom, že Ministerstvo zdravotníctva SR nevypracovalo vzorovú zmluvu, ale si ju každé zdravotnícke zariadenie vytvorilo po svojom. Niektoré však údajne nevypracovali zmluvy tak, ako mali.

15:45 (Košice) Bezpečnostná rada obvodu Košice na pondelkovom mimoriadnom rokovaní prerokovala informácie Tomáša Siebera, riaditeľa Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) v Košiciach, a Petra Krcha, riaditeľa Detskej fakultnej nemocnice (DFN) v Košiciach, o zabezpečení zdravotnej starostlivosti v nemocniciach. Situácia v týchto zariadeniach je stabilná, zdravotnú starostlivosť vykonávajú v plnom rozsahu.

15:11 (Bratislava) Návratu protestujúcich lekárov, ktorí dali výpovede, už nič nebráni, všetko je pripravené a nové zmluvy môžu podpísať ešte dnes. Na tlačovej konferencii po kontrolnom dni v Univerzitnej nemocnici Bratislava to uviedol minister zdravotníctva Ivan Uhliarik.

15:08 (Banská Bystrica) Situácia v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou (DFNsP) Banská Bystrica sa postupne zlepšuje, hoci stále ide podľa krízového plánu. "Postupne sa približujeme štandardnému režimu. Nastúpilo viacero lekárov s pracovnou povinnosťou, činnosť kliniky detskej chirurgie však naďalej zabezpečujeme pomocou externých lekárov," povedal riaditeľ tejto nemocnice Ján Nosko.

14:54 (Liptovský Mikuláš) Všetky oddelenia liptovskomikulášskej nemocnice zabezpečujú urgentnú starostlivosť v plnom rozsahu, od utorka možno začnú robiť aj plánované operácie. Zo šestnástich lekárov, ktorí nestiahli výpovede a prevzali si pracovné príkazy, nastúpilo v pondelok do práce dvanásť. Dvaja zatiaľ zostávajú na PN-ke a dvaja na OČR-ke. Podľa riaditeľa nemocnice Štefana Köhlera by nové zmluvy s lekármi mohli podpísať ešte v pondelok.

14:40 (Banská Bystrica) - Rooseveltova fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) v Banskej Bystrici v pondelok poskytuje zdravotnú starostlivosť v rovnakom režime ako v piatok - v chirurgických odboroch pre nedostatok anestéziológov len urgentnú a v nechirurgických štandardnú. Ako ďalej povedala hovorkyňa tejto nemocnice Ružena Maťašeje, nové pracovné zmluvy pre 145 lekárov, ktorí k 1. decembru odišli v rámci nátlakovej akcie lekárskych odborov, vedenie už odovzdalo vedeniu lekárskych odborov v nemocnici. "Zástupcovia lekárov znenie zmlúv odsúhlasili a zabezpečia podpisy lekárov, ktorí by potom mali nastúpiť do práce od stredy," povedala Maťašeje.

13:37 (Bratislava) - Na personálne oddelenie Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP) v Bratislave zatiaľ lekári nové pracovné zmluvy podpísať neprišli. Ako informovala hovorkyňa nemocnice Dana Kamenická, zástupca Lekárskeho odborového združenia si v pondelok ráno prevzal vzorovú a tiež svoju novú pracovnú zmluvu. Tie skontroluje a o výsledku bude nemocnicu v priebehu pondelka informovať.

12:31 (Bratislava) Univerzitná nemocnica v Bratislave (UN) v pondelok rozdistribuovala nové pracovné zmluvy lekárom, ktorí majú od 1. decembra platné výpovede. Pri preberaní zmlúv bol prítomný koordinátor Lekárskeho odborového združenia. Ako informovala hovorkyňa nemocnice Danica Lehocká, späť sa im zatiaľ nevrátila ani jedna podpísaná pracovná zmluva.

12:16 (Poprad) Aj po podpísaní memoranda medzi vládou a lekárskymi odbormi do Národného ústavu tuberkulózy vo Vyšných Hágoch stále nenastúpili lekári, ktorí dali výpovede. "Dali sme im pracovné zmluvy. Stále nie sú s niečím spokojní. Neviem, prečo robia obštrukcie,“ uviedol riaditeľ Národného ústavu tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie vo Vyšných Hágoch Jozef Poráč. Vo Vyšných Hágoch ide o 13 lekárov, ktorí by sa mali vrátiť do práce.

12:09 (Nitra) Lekári, ktorí odišli z Fakultnej nemocnice (FN) v Nitre, zatiaľ nové pracovné zmluvy nepodpísali. Šéf lekárskych odborov v Nitre Peter Visolajský hovorí, že majú množstvo nedostatkov, ktoré treba najprv odstrániť. "Vedenie nemocnice nerešpektovalo základné veci, na ktoré sme upozorňovali dopredu, takže sa budú musieť opravovať," povedal. Rokovať budú ešte v pondelok. Ak bude vedenie nemocnice pripomienky odborárov akceptovať, nastúpia v utorok ráno do práce všetci lekári.

12:05 (Prešov) Situácia s počtom lekárov vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Jána Adama Reimana v Prešove sa v pondelok oproti piatku mierne zlepšila. Kým v piatok neprišlo do práce 118 lekárov, v pondelok ich chýba na pracoviskách 95. Uviedla to hovorkyňa nemocnice Renáta Koziaková. V prešovskej nemocnici naďalej trvá núdzový stav. V pondelok nastúpili do služby aj lekári, ktorí nedali výpovede a boli v posledných dňoch práceneschopní, a rovnako aj tí, ktorým sa prostredníctvom obvodného úradu podarilo doručiť príkazy na pracovnú činnosť.

11:47 (Trnava) Nové pracovné zmluvy vo Fakultnej nemocnici v Trnave zatiaľ nepodpísal ani jeden lekár z tých, ktorým sa k 1. decembru skončil pracovný pomer. Informoval o tom riaditeľ nemocnice Gabriel Pavelek s tým, že zmluvy pre 64 lekárov sú pripravené. Na personálne oddelenie nemocnice prišiel predpoludním predseda trnavského Lekárskeho odborového združenia Patrik Princ.

11:43 (Bratislava) Odborníčka na ústavné právo Lucia Mokrá nevidí problém v tom, že vláda vyhlásila pre zabezpečenie zdravotnej starostlivosti núdzový stav, ktorého ústavnosť spochybnil predseda Lekárskeho odborového združenia Marián Kollár a avizoval podanie na ústavný súd. "Vyhlásenie núdzového stavu, tak ako bolo realizované vládou SR 28. novembra 2011, je podľa môjho názoru v súlade so znením ústavného zákona," uviedla prodekanka Fakulty sociálnych a ekonomických vied UK Bratislava Lucia Mokrá. Myslí si, že na vyhlásenie núdzového stavu boli splnené obe podmienky vyplývajúce z ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu.

11:34 (Košice) V Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice (UNLP) stiahlo výpoveď z 238 lekárov celkom 230. "Z ôsmich lekárov s platnou výpoveďou len časť súvisela s hromadnými výpoveďami – dvaja totiž odišli do starobného dôchodku a trom plynie výpovedná lehota do konca decembra. Aktuálne sme pripravili pre lekárov, ktorí výpovede nestiahli, nové pracovné zmluvy a nové dodatky pre zvyšných bezmála osemsto lekárov budeme vypracovávať priebežne,“ informovala hovorkyňa univerzitnej nemocnice Jaroslava Oravcová.

11:32 (Bratislava) Ministerstvo zdravotníctva SR vyzýva Lekárske odborové združenie (LOZ), aby v zmysle podpísaného memoranda zabezpečilo prebratie a podpísanie nových pracovných zmlúv lekármi v nemocniciach. Riaditelia, prípadne personálne oddelenia nemocníc, boli podľa rezortu už cez víkend pripravení odovzdať lekárom nové pracovné zmluvy na základe memoranda podpísaného medzi premiérkou Ivetou Radičovou a LOZ, napriek tomu si mnoho lekárov nové pracovné zmluvy neprevzalo.

10:47 (Trenčín) Nové pracovné zmluvy v pondelok vo Fakultnej nemocnici (FN) Trenčín podpísala väčšina z 22 lekárov, ktorí majú od 1. decembra platné výpovede. "Už prakticky všetci lekári si zmluvy dnes prebrali, podpísali, aj nastúpili do zamestnania," povedala námestníčka riaditeľa Terézia Drobná. Štyria si zmluvy neprebrali, sú práceneschopní. Niektorí z nich nastúpia po skončení PN v utorok alebo v stredu. Každú zmluvu počas víkendu skontroloval aj zástupca Lekárskeho odborového združenia, všetky odobril.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu