Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Nitra: Českí anestéziológovia majú za sebou prvé služby

Česká lekárka Zuzana Tatičková.
Česká lekárka Zuzana Tatičková.

NITRA – Štyria vojenskí lekári z Čiech majú za sebou prvé služby v nitrianskej Fakultnej nemocnici. Pracujú na Klinike anesteziológie a intenzívnej medicíny (KAIM), z ktorej k 1. decembru tohto roka odišlo 15 lekárov. Zostalo desať lekárov, z toho päť atestovaných. Výpovede lekárov na KAIM spôsobili vedeniu nemocnice v Nitre najväčšie problémy.

„Neodišiel ani jeden lekár z chirurgických odborov, napriek tomu nemôžu operovať, pretože chýbajú anestéziológovia,“ konštatoval námestník riaditeľa Peter Mondek. Nemocnica poskytuje v súčasnosti len akútnu zdravotnú starostlivosť na viacerých oddeleniach.

Podľa Mondeka sa zatiaľ žiadne problémy nevyskytli, žiadneho pacienta nemuseli prevážať do inej nemocnice. „Zatiaľ som nemala žiadnu prácu, na rozdiel od kolegu v nočnej službe,“ konštatovala Zuzana Tatičková, česká lekárka, ktorá počas dnešného dňa slúžila na KAIM. Cez víkend vypomáha nitrianskym anestéziológom jeden český lekár v dennej i nočnej službe, počas pracovných dní budú slúžiť dvaja českí lekári.

Nemocnica už pripravuje nové zmluvy pre lekárov, ktoré vyplývajú z memoranda podpísaného medzi vládou a odbormi.  Z Fakultnej nemocnice v Nitre odišlo 47 z celkového počtu 232 lekárov. Koľko z nich sa vráti, námestník nevedel povedať.

Domnieva sa, že väčšina. Niektorí z lekárov, ktorí odišli z nitrianskej nemocnice, sa už stihli zamestnať v nemocniciach v okolitých mestách. Lekári by mali nastúpiť v priebehu budúceho týždňa. Po stabilizovaní situácie sa podľa Mondeka obnovia plánované operácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu