Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Lekár Janco zatvoril svoju ambulanciu, čaká to aj od kolegov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

KOŠICE - Tí špecialisti, ktorí dnes zatvoria pre štrajk svoje ambulancie, sa len bránia. Dnes to povedal prezident Slovenskej lekárskej únie špecialistov (SLÚŠ) Andrej Janco. Svoju ambulanciu v Košiciach dnes zatvoril. Na rovnaký krok vyzval všetkých svojich kolegov. Podľa neho je otázkou statočnosti a svedomia, či tak urobia.

"Koľkí sa zapoja? Uvidíme, dúfajme, že čím viacej," povedal Janco. Domnieva sa, že pacienti tento štrajk pochopia, pretože im jasne potvrdzujú, že vedia, prečo sa koná. Na otázku, čo s objednanými ľuďmi na dnešný deň, povedal, že všetkým svojim pacientom dal dopredu vedieť, že štrajkuje. Ten, kto príde, bude len zbytočne zvyšovať napätie, poznamenal. Ak by podľa neho prišli starší ľudia, majú sa obrátiť a môžu sa vrátiť inokedy. "Akútne stavy neošetrujeme v ambulanciách," pripomenul.

Janco tento týždeň vyhlásil rok 2012 ako rok ohrozenia zdravotnej bezpečnosti občanov Slovenska v prípade, že sa nepodarí zabrániť poklesu platieb za poistencov štátu na štyri percentá. Žiadajú päť percent. Samotný štrajk ambulantných lekárov a protesty nemocničných lekárov organizujú podľa Janca kvôli ochrane zdravia.

Špecialisti tvrdia, že chcú zdravotnú starostlivosť poskytovať, na to však podľa nich musia byť splnené základné podmienky. "Dostatok financií na jej uhradenie." Tiež hovoria, že svojím postupom nezrádzajú svojich pacientov.

Podľa Janca lekári uznávajú dôležitosť aj iných povolaní, ale zdravotníctvo sa od všetkých líši jedným zásadným významom. "Potrebujú ho všetci bez rozdielu veku a pohlavia, stavu a majetkových pomerov." SLÚŠ takisto vláde vyčíta, že neboli prizvaní na rokovania s lekármi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu