Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Do zdravotníctva ide viac peňazí ako za Ficovej vlády

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Do zdravotníctva pôjde v tomto roku viac ako 3,9 miliardy eur a takmer rovnaká suma je naplánovaná v štátnom rozpočte na budúci rok. Rezort pod vedením Ivana Uhliarika (KDH) tak dáva do zdravotníctva viac, než to bolo kedykoľvek za vlády Roberta Fica (Smer-SD)

Poukázala na to hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Katarína Zollerová v reakcii na dnešný brífing expremiéra. Ten kritizoval Uhliarika za súčasný kritický stav zdravotníctva a vyzval premiérku Ivetu Radičovú (SDKÚ-DS), aby ho odvolala.

"Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik rokoval desiatky hodín o hromadných výpovediach s predstaviteľmi Lekárskeho odborového združenia (LOZ) aj s lekármi priamo v nemocniciach. Rokoval za účasti prezidenta aj premiérky. Výsledkom je memorandum, podpísané premiérkou, ktoré plní 90 percent požiadaviek LOZ," podčiarkla hovorkyňa.

Nedohoda medzi predstaviteľmi vlády a odborármi je podľa nej len na platoch. "Odborári žiadajú rast platov v priemere o 707 eur, ponuka ministerstva zdravotníctva a vlády je 300 eur," vysvetlila. Šéf sociálnych demokratov pritom konštatoval, že platy nie sú hlavnou požiadavkou lekárov. Za takú považuje predovšetkým legislatívne zrušenie transformácie nemocníc na akciové spoločnosti.

"Strana Smer zanechala nemocnice s dlhom viac ako 350 miliónov eur a Všeobecnú zdravotnú poisťovňu s dlhom okolo 150 miliónov eur. V roku 2006 ju prebrala v pluse 9 miliónov eur," pripomenula opozičnej strane Zollerová.

Líder sociálnych demokratov dnes prezentoval štvoricu vlastných prísľubov lekárom v prípade, že by Smer-SD bol súčasťou vlády po marcových predčasných voľbách. Fico garantoval zdravotníkom spomínané zrušenie transformácie nemocníc na akciové spoločnosti, navýšenie platby za poistencov štátu i vytvorenie priestoru na pravidelný sociálny dialóg všetkých strán zaujatých v tejto oblasti.

"Na záver garantujeme, že okamžite otvoríme otázku prijatia ústavného zákona, ktorý bude brať na zreteľ rozhodnutie Ústavného sudu SR, ako aj požiadavky medzinárodného práva, a opäť sa pokúsi o to, aby bol zakázaný zisk zdravotných poisťovní," uviedol expremiér.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu