Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Na odstupné pre nezvolených poslancov pôjde štvrť milióna eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Poslanci parlamentu, ktorí nezískali dostatočnú podporu v sobotňajších parlamentných voľbách, a teda neboli opätovne zvolení do Národnej rady SR, sa môžu tešiť aspoň na odstupné.

Štát 54-om odchádzajúcim poslancom vyplatí odstupné spolu v sume približne štvrť milióna eur. Každému z nich vyplatia odstupné podľa toho, ako dlho pobudol v parlamente, buď 3 922 alebo 5 883 eur.

Ak bol poslanec v parlamente viac ako päť rokov, dostane trojnásobok platu, ak kratšie ako päť rokov, ale viac ako päť mesiacov, má nárok na dvojnásobok. Tí, ktorí boli v parlamente menej ako päť mesiacov na odstupné nárok nemajú. Dvojmesačné odstupné dostane 32 odchádzajúcich poslancov, najviac z poslaneckého klubu SaS (12). Trojmesačné odstupné zinkasuje 22 bývalých zákonodarcov, z toho 13 patrilo do poslaneckého klubu SDKÚ-DS. O miesto v parlamente prišli všetci poslanci, ktorí sa do snemovne v roku 2010 dostali na kandidátke SNS, naopak, zo Smeru-SD mandát neobhájil len Ladislav Lazár, ktorý však ani nekandidoval. Líder Smeru-SD Robert Fico pred voľbami avizoval, že s ním počíta na miesto v exekutíve.

Odstupné poslanci nedostávajú jednorazovo, ale parlament bývalým poslancom vypláca plat ešte dva, respektíve tri mesiace po zániku mandátu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu