Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Mŕtve duše 99% môžu mať strašné dôsledky: Nové voľby, nelegitímny parlament?!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Na registračných hárkoch, ktoré dostali stranu 99% - Občiansky hlas do volebnej súťaže, sa podľa polície objavili aj stovky "mŕtvych duší." Ak by ich bolo priveľa a strane by zrušili registráciu, podľa právnika by to mohlo spustiť poriadnu politickú krízu. Zákon totiž nič podobného nepredpokladá.

Všetky preverené mená boli falošné

Strana 99% momentálne čelí poriadnemu škandálu. Polícia na základe podnetu preveruje 15-tisíc podpisov na registračných hárkoch, ktoré jej umožnili zúčastniť sa volieb. Ako včera uviedol šéf PZ Jaroslav Spišiak, muži zákona preverili v prvých fázach niekoľko stoviek podpisov a to tak, že ľudí z hárkov kontaktovali.

"Všetky náhodne vybrané mená boli falošné," šokoval. Podľa neho sa okrem ľudí, ktorých údaje boli zneužité, objavili aj údaje zo skartovaných občianskych preukazov či od dávno mŕtvych osôb. Rozhodol sa teda, že dá preveriť všetky podpisy a chce to stihnúť ešte do volieb.  V prípade bolo pre podozrenie z podvodu začaté trestné stíhanie.

Je Spišiak politickým hráčom?

Sponzor a líder strany Ivan Weiss považuje konanie polície za zastrašovanie voličov 99% a obvinenia odmieta. Za Spišiakovou iniciatívou vidí politickú hru. "Ak chce robiť politiku, nech kandiduje za politickú stranu," vyhlásil. Podľa neho polícia zatiaľ nekontaktovala žiadneho predstaviteľa strany, ani nikoho, kto pre jej založenie zbieral podpisy. Weiss povedal, že má záujem o dôkladné vyšetrovanie kauzy, ale nie o "nátlakovú akciu."

ÚVK môže stranám zrušiť registráciu

Spýtali sme sa právnikov, čo by sa mohlo stať v prípade, že by sa veľká časť podpisov ukázala ako falošná.  "Je to problematické, pretože zákon neráta s tým, že by sa nejaká strana bola podvodom zaregistovaná. Môže sa dokonca stať, že súd rozhodne, že novozvolený parlament je nelegitímny," pripustil Gál pre Topky.

Ak by polícia zistila, že pravých podpisov v hárkoch je menej ako požadovaných 10 000, existuje podľa neho viacero alternatív. "Na ťahu bude buď Ústredná volebná komisia, alebo ministerstvo vnútra. ÚVK môže zrušiť jej registráciu. Samozrejme, najprv by však musela dospieť k záveru, že strana 99% bola registrovaná nelegitímne," zdôraznil.

Gál si nechce ani len predstaviť, čo by sa mohlo stať v najhoršom možnom scenári, pri ktorom by Ústavný súd po čase vyhlásil marcové voľby za neplatné a nariadil by opakovanie volieb. Zostali by platiť zákony, ktoré by nová národná rada stihla do rozhodnutia oprávnených inštitúcií schváliť? Právnik Mostu-Híd nevedel odpovedať.

Voliči sa majú rozhodnúť sami

Poslanec za KDH a šéf ústavnoprávneho výboru Radoslav Procházka si myslí, že to treba nechať na voličov. "Myslím, že je nereálne zabrániť v tejto chvíli 99% v účasti na voľbách a že by to v tejto fáze ani nebolo správne. Voliči si na falšovanie údajov spravia vlastný názor a vyslovia ho 10. 3. vo voľbách. Zároveň je pre právny štát nevyhnutné, aby sa podozrenia z volebného podvodu vyšetrili," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu