Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Strany môžu oslovovať voličov aj v deň volieb, moratórium neplatí

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Politické strany môžu od dnes až do 10. marca oslovovať voličov v oficiálnej predvolebnej kampani. O ich priazeň sa môžu uchádzať aj v samotný deň volieb v sobotu (10. 3.). V parlamentných voľbách totiž neplatí volebné moratórium. Až do skončenia volieb je však zakázané zverejňovať výsledky volebných prieskumov.

O hlasy voličov sa v predčasných voľbách uchádza 26 politických strán. Subjekty sa snažia občanov oslovovať na mítingoch, kde im okrem rozhovorov s politikmi ponúkajú často aj kultúrny program, ale aj cez sociálne siete na internete. Využívané sú aj reklamné spoty, billboardy, plagáty a iné nosiče.

Oficiálna kampaň sa začína podľa Zákona o voľbách do Národnej rady SR 21 dní pred dňom volieb. V rámci nej médiá môžu vysielať politickú reklamu, ktorá musí byť zreteľne označená a oddelená od ostatných relácií. Za politickú reklamu sa nepovažuje vysielanie spravodajských a publicistických relácií, ak sa realizujú spôsobom a za okolností ako v čase mimo kampane. Počas kampane nesmie byť znevýhodnená žiadna kandidujúca politická strana alebo koalícia.

Do volebného súboja ide 26 politických subjektov s vyžrebovanými číslami - 1 Zelení, 2 KDH, 3 SDĽ, 4 SNS, 5 OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti, 6 SaS, 7 PRÁVO A SPRAVODLIVOSŤ, 8 Náš kraj, 9 Strana zelených, 10 Ľudová strana Naše Slovensko, 11 Smer-SD, 12 Zmena zdola - Demokratická únia Slovenska, 13 Národ a Spravodlivosť, 14 KSS, 15 Strana Rómskej únie na Slovensku, 16 Most-Híd, 17 99 %, 18 ĽS-HZDS, 19 Strana + 1 hlas, 20 Robíme to pre deti - SF, 21 Obyčajní ľudia, 22 SDKÚ-DS, 23 Strana občanov Slovenska, 24 SMK, 25 Strana slobodné slovo, 26 Strana živnostníkov Slovenska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu