Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

SNS vyčíslila kampaň predbežne na milión, SaS na 612-tisíc eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Prvým politickým subjektom, ktorý predložil predbežnú správu o nákladoch a príjmoch v súvislosti s predvolebnou kampaňou je Slovenská národná strana (SNS).

Povinnosť si splnila aj Sloboda a Solidarita (SaS). Zatiaľ čo sulíkovci vyčíslili kampaň predbežne na viac ako 612 276,38 eura, slotovci odhadujú náklady na marcové voľby do Národnej rady SR na 1 085 000 eur. Správy o financovaní, ktoré prikazuje zákon, zverejnilo na svojej stránke ministerstvo financií.

SNS sa priznáva k príjmom celkovo 1 500 900 eur, pričom 900 eur dostala strana v polovici decembra 2010 darom od Milana Púčeka z Tepličky nad Váhom, ktorý sa nenachádza na jej kandidačnej listine. Zvyšných 1,5 milióna eur si slotovci vzali 24. januára ako pôžičku z Privatbanky.

Najviac peňazí z kasy SNS zhltla videokampaň. Za návrh konceptu, prevedenie a produkciu TV spotu zaplatila strana 540-tisíc eur. Bilbordy vyšli SNS na 315-tisíc, plagáty na 30-tisíc eur. Šesťcifernú faktúru vystavil SNS mesačník Extra plus, ktorý si za platenú inzerciu a reklamu vypýtal 150-tisíc eur. Kampaň v TelePlus a Eurotelevízii stála 1 440 eur. Ostatné náklady na propagáciu strany vyčíslila SNS na 48 560 eur.

SaS vystavila predbežnú správu s prihliadnutím na obdobie od 19. októbra 2011 do 10. februára tohto roka. Priznáva sa aj k darom v hodnote dvetisíc eur, pričom tisíc eur poskytol vlani v decembri Bratislavčan Ondrej Turza a tisíc eur v polovici januára Peter Martosy zo Želiezoviec.

Ani jeden z mužov nekandiduje za stranu v marcových voľbách. Najvyššiu sumu napísali sulíkovci do kolónky "ostatné náklady" na propagáciu strany, a to 582 632,67 eura. Inzercia a reklama v periodickej tlači stála SaS podľa správy 29 643,71 eura. Podľa správy si SaS v sledovanom období nevzala žiadnu pôžičku.

Predčasné parlamentné voľby sa uskutočnia v sobotu 10. marca. V histórii samostatnej SR to budú už šieste v poradí. Pôjde zároveň o ôsme parlamentné voľby od roku 1989. Právo rozhodnúť o obsadení 150 poslaneckých miest v NR SR na najbližšie štyri roky má približne 4,3 milióna voličov. Voliči budú vyberať medzi 26 kandidujúcimi politickými subjektmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu