Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Policajti sa pripravujú na voľby, v teréne bude aj kriminálka

Bratislava/Košice - Polícia sa pripravuje aj na konanie v prípadoch trestného činu volebnej korupcie, ktorý pribudol v Trestnom zákone.

"Organizujeme vyčlenenie dostatočného počtu síl a prostriedkov, aby sme úlohu zabezpečiť nerušený priebeh volieb do Národnej rady zvládli," povedal viceprezident PZ Ľubomír Ábel. V deň volieb, 10. marca, budú policajné hliadky venovať zvýšenú pozornosť ochrane sídiel volebných komisií a ich blízkemu okoliu. V mestách a obciach budú dohliadať na verejný poriadok nielen motorizované, ale aj pešie policajné hliadky. V teréne budú aj príslušníci kriminálnej polície. V prípade potreby budú pripravené aj ďalšie špeciálne policajné útvary a pyrotechnici.

Polícia v tejto fáze príprav na voľby sústredí svoju pozornosť aj na preventívnu komunikáciu smerom k verejnosti. S cieľom efektívnej spolupráce so všetkými skupinami obyvateľstva, ktoré by mohli napomôcť predchádzať protiprávnemu konaniu počas marcových volieb, inicioval Ábel celoslovenské stretnutie policajných špecialistov na rómsku problematiku.

V Košiciach sa dnes stretli predstavitelia Úradu vlády SR, policajných špecialistov na rómsku problematiku so zástupcami ďalších služieb polície.Ábel tu zdôraznil potrebu vzájomnej komunikácie a informovanosti medzi zainteresovanými subjektmi, aby sa predišlo akémukoľvek narušeniu či zmareniu volieb. Diskutovalo sa aj o možnom "kupovaní hlasov", ako aj o opatreniach, ako takému konaniu môže polícia v spolupráci ďalšími inštitúciami, obcami a skupinami obyvateľov predchádzať. "Každý prijatý podnet alebo trestné oznámenie pre podozrenie z trestnej činnosti či priestupku polícia preverí," uistil Ábel.

Polícia sa pripravuje aj na konanie v prípadoch trestného činu volebnej korupcie, ktorý pribudol v Trestnom zákone. Tohto trestného činu sa dopustí ten, kto priamo alebo cez sprostredkovateľa poskytne, ponúkne alebo sľúbi úplatok tomu, kto má právo voliť. A to s cieľom, aby volil určitým spôsobom, nedovolil určitým spôsobom, alebo nevolil vôbec, prípadne sa nezúčastnil na voľbách. Páchateľom tohto trestného činu hrozí trest odňatím slobody až na dva roky. Jeden až päť rokov hrozí tomu, kto má postavenie verejného činiteľa, prípadne ak sa páchateľ trestného činu volebnej korupcie dopustí verejne, teda úplatok ponúkne alebo sľúbi verejne.


 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu