Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Most-Híd a SMK zrejme do volieb spoločne nepôjdu

Béla Bugár a László Solymos
Béla Bugár a László Solymos

BRATISLAVA – Strana Most-Híd a neparlamentná Strana maďarskej koalície (SMK) do marcových parlamentných volieb spoločne zrejme nepôjdu. „Vyzerá to tak, že je to definitívne,“ povedal dnes predseda poslaneckého klubu Most-Híd László Solymos.

Podľa neho totiž SMK odmietla pozvanie na rokovanie, ktoré jej adresoval Most-Híd. „Listom sme ich pozvali na rokovanie o možnej predvolebnej spolupráci, tak ako to odporučil 22. októbra náš Republikový výbor,“ povedal Solymos. Výbor ponúkol členom SMK kandidovať do volieb na kandidačnej listine Mosta-Híd.

Podľa Solymosa SMK pozvanie na rokovanie neprijala, pretože podľa nej ide o ultimatívnu požiadavku účasti nominantov SMK na kandidátke Mosta-Híd. SMK požadovala vytvorenie predvolebnej koalície. „Ak si neprídu sadnúť za jeden rokovací stôl, považujeme to za uzatvorenú epizódu, začneme sa pripravovať na voľby. Nechceme naťahovať svojich voličov,“ zdôraznil Solymos.

Reči o spolupráci zo strany SMK považuje Solymos za hru SMK pred voľbami. „Len to hrajú. Chceli sme predebatovať veľa otvorených otázok, ktoré vznikli za dva a pol roka,“ vyhlásil Solymos. Podľa neho totiž predstavitelia SMK za toto obdobie neurážali politikov strany Most-Híd, ale voličov strany. „Tých nazývali, že sú zradcovia. Okrem veľkých slov o spolupráci, činy v podaní SMK zostali bokom,“ dodal.

Neparlamentná SMK chcela rokovať so stranou Most-Híd o predvolebnej spolupráci. „Sme otvorení na prerokovanie možnej volebnej spolupráce ako rovnocenných partnerov. Ich odpoveď čakáme do 10. novembra,“ povedal v sobotu predseda strany József Berényi. Strana Most-Híd vznikla odchodom viacerých jej predstaviteľov z SMK.

Predčasné parlamentné voľby budú v 10. marca 2012. Strany musia kandidačné listiny predložiť na ministerstvo vnútra do 11. decembra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu