Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Fico chce pre udržiavaciu vládu Radičovej zúžený mandát

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA– Zúžený mandát pre „udržiavaciu“ vládu Ivety Radičovej chce prostredníctvom novely Ústavy SR dosiahnuť predseda Smeru-SD Robert Fico. Pred odchodom na stretnutie k prezidentovi to dnes v parlamente povedal Fico novinárom s tým, že nová vláda by mala napríklad zákaz privatizovať. „Je tu požiadavka, aby v ústave bolo presne popísané, že prezident obmedzí mandát takejto vlády, pretože dnes takáto vláda nie je plnohodnotná vláda. Poznáte môj výrok: môžu svietiť a kúriť,“ povedal.

Novelizovaná ústava by zároveň umožňovala, aby vládu bez dôvery mohol prezident poveriť ďalším vládnutím, ale v prípade prekračovania mandátu by ju mohol odvolať. „Táto vláda neexistuje a padla. Môžu maximálne rokovať ešte okolo vládneho rozpočtu, ale nič iné,“ zdôraznil.

O takejto zmene už podľa Fica rokuje ústavnoprávny výbor parlamentu a ak sa nájde politická zhoda, Smer-SD ju podporí. „My sme nikdy neodmietli ústavnú zmenu,“ odmietol tvrdenia predsedu SaS Richarda Sulíka, ktorý vyhlásil, že Fico si podporu novelizácie ústavy rozmyslel. O novelizácii ústavy môže ešte dnes rokovať parlament.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu