Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pád vlády vo výrokoch: Kokaín, chladené šampanské a sex so zvieratami

Iveta Radičová, Ján Figeľ, Mikuláš Dzurinda a Béla Bugár
Iveta Radičová, Ján Figeľ, Mikuláš Dzurinda a Béla Bugár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Turbulentný týždeň, ktorý sa odohral na slovenskej politickej scéne, má za následok, že výroky tohto týždňa sme zmonotematizovali. Všetky sa týkajú pádu vlády. Hlasujte v ankete o najlepší z nich!

11. október – Z rozpravy pred hlasovaním o eurovale spojenom s vyslovením dôvery vláde.

„Na pohrebe sa srandy nerobia. Potom, keď bude kar, bude aj sranda a všetko ostatné. Situáciu by vyriešilo tajné hlasovanie. Vtedy by poslanci hlasovali slobodne a nie tak, ako ich strany chcú." Takto líder Obyčajných ľudí Igor Matovič pochovával vládu.

„Si si naozaj istá, že konáš správne?“ S touto otázkou sa krátko pred hlasovaním sa obrátil na premiérku Ivetu Radičovú šéf parlament Richard Sulík.

„Toto naše rozhodovanie je hlavne o solidarite, ktoré máte v názve, bohužiaľ, len v názve.“ Predseda Mostu-Híd Béla Bugár obvinil Sulíka z toho, že nadradil stranícke záujmy nad záujmy Slovenska.

„Tvojim rečiam o solidarite uverím až vtedy, keď v prospech eurovalu založíš svoj byt.“ Richard Sulík takto reagoval k vystúpeniu Jána Figeľa.

„Euroval je podvod storočia, to je to podstatne." Hodinu pred hlasovaním si minister obrany Ľubomír Galko zavesil na facebookovú stenu tento status.

„Ja totiž dôverujem Ivete Radičovej, rovnako ako aj mám rád bryndzové halušky, ale zároveň odmietam euroval, tak ako nemám rád sex so zvieratami.“ Ondrej Dostál z OKS do svojho prejavu zamontoval aj bryndzové halušky. Poslanec rozvinul myšlienku z blogu Lucie Piussi: "Máte radi bryndzové halušky a sex so zvieratami? Odpovedajte jedným slovom!"

„Treba prerušiť vysielanie tv, lebo je to už míting malých politických strán. No chápem, že reklama zadarmo láka, ale téma je od toho vážnejšia, aby slúžila na takýto účel." Gábor Gál z Mostu-Híd videl dlhé vystúpenia poslancov v rokovacej sále ako reklamu zadarmo.

12. október
„O Slovensku by nemal rozhodovať kokaín. Shit happens.“ Na svoj facebookový profil to napísal Radičovej hovorca Rado Baťo.

„Čo bude robiť štvorlístok, je ich záležitosťou. Budú niesť zodpovednosť za vládnutie do 10. marca.“ Šéf Smeru Robert Fico mení rétoriku. Obľúbené slovo zlepenec, ktorým od volieb v roku 2010 pravidelne častoval vládnu koalíciu a ktoré použil naposledy v pondelok, na utorňajšej tlačovej besede vystriedalo slovo štvorlístok.

"Gratulujem Slovensku za to, že povedalo ´nie´ európskym záchranným balíčkom. Euro zlyhá. Slovensko povedalo 'nie' eurovalu. Povstanie sa šíri. Euro nemôže fungovať.“ Sociálne siete Twitter a Facebook využil pre tieto slová líder britských euroskeptikov zo strany UKIP Nigel Farage, ktorý je známy svojím odporom voči únii.

„Smer odkryl karty, sadol si za stôl s pohrobkami veľkého Maďarska - stranou Híd, a len nás všetkých utvrdil v tom, že ich pronárodné tričko bolo len bezcenným divadelným kostýmom." Podľa predsedu SNS Jána Slotu najprekvapujúcejšie pre bežného človeka v týchto dňoch je zistenie, že Smer, ktorý sa ľuďom až násilne vnucoval ako údajne pronárodná strana, teraz odkryl karty.

13. október

„Ťažko si viem predstaviť pokračovanie v takejto zostave. Lepšie je to ukončiť skôr, ako traumatizovať Slovensko spormi.“ Povedala premiérka Iveta Radičová a upozornila, že vlády padajú aj v iných krajinách, pretože občania sú nespokojní. Mieru svojej zodpovednosti si uvedomuje.

„Ja som rád, že táto vláda padla, pretože ma pani premiérka odvolala z funkcie na jednom štátnom úrade. Už sa mi chladí šampanské. Som naozaj veľmi rád.“ Povedal to primátor Nitry a zároveň predseda ZMOS Jozef Dvonč zo Smeru.

14. október

"Celé mi to pripadalo ako Noc dlhých nožov. Nestíhali sme sa diviť, čo tu rozohrali a čo tu zinscenovali títo inkvizítori. Čistý stredovek.“ Minister hospodárstva Juraj Miškov tvrdí, že situáciu na Slovensku v juhovýchodnej Ázii spolu s prezidentom Ivanom Gašparovičom pozorne sledoval, pričom "neveril vlastným ušiam a očiam".

15. október

"Čoskoro sa ukázalo, že to nebola väčšina štyroch strán, začali z tých štyroch strán vykúkať aj iné čudné hlavy s niekedy až čudnými názormi, či už nejaký obyčajný človek, alebo zvláštna frakcia v Moste – Híd.“ V Sobotných dialógoch SRo to vyhlásil Marek Maďarič zo Smeru. Skutočnou príčinou pádu vlády nebolo podľa neho navýšenie eurovalu, ale snaha koalície izolovať jeho stranu a vládnuť na základe "krehkej" parlamentnej väčšiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu