Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Chronológia procesu s Jozefom Majským odsúdeným za tunelovanie Horizontu

Jozef Majský
Jozef Majský

Chronológia procesu s podnikateľom Jozefom Majským, ktorého Špeciálny súd 27. apríla 2007 odsúdil za tunelovania skrachovaných nebankových spoločností Horizont Slovakia a BMG Invest na 12 rokov.

21. októbra 2002 - Jozefa Majského zatkli pre podozrenia, že tuneloval skrachované nebankové spoločnosti BMG Invest a Horizont Slovakia. Z väzby ho neskôr prepustili; vrátil sa do nej na prelome novembra a decembra minulého roka. Spolu s ním boli neskôr obvinení aj Patrik Pachinger a Dávid Brtva.

4. augusta 2004 - Majského na návrh generálneho prokurátora Dobroslava Trnku prepustili z väzby.

23. augusta 2004 - Vyšetrovanie v prípade údajného tunelovania BMG a Horizontu ukončila polícia po takmer dvoch rokoch s návrhom za vznesenie obžaloby proti Majskému, Pachingerovi a Brtvovi.

5. novembra 2004 - Majského prípad sa dostal pred banskobystrický krajský súd, ktorý mal právomoci Špeciálneho súdu.

13. novembra 2006 - Špeciálny súd v Pezinku, kam sa proces neskôr presunul, potrestal Majského pokutou 50.000 Sk za to, že sa nedostavil na pojednávanie. Majský na proces pred tým viackrát neprišiel údajne pre zdravotné problémy so srdcom.

1. decembra 2006 - Špeciálny súd poslal Majského do väzby. Dôvodom bolo, že sa údajne nezdržiaval na adrese, ktorú uviedol úradom pri prepustení z väzby v roku 2004.

23. marca 2007 - Špeciálny súd zamietol Majského žiadosť na prepustenie z väzby, keď od podnikateľa neprijal miliónovú kauciu. Ešte začiatkom roka sa Majský neúspešne pokúsil dostať na slobodu na polmiliónovú kauciu.

23. apríla 2007 - V procese s Majským a spoluobžalovanými zazneli záverečné reči. Prokurátor Majskému a Brtvovi navrhol 11,5-ročné väzenie a Pachingerovi osem rokov odňatia slobody. Majský vo svojej reči povedal, že je nevinný; proces bol podľa neho politicky motivovaný.

27. apríla 2007 - Špeciálny súd odsúdil Majského na 12 rokov väzenia, Brtvu na 11 rokov a Pachingera na desať. Odsúdení by mali okrem toho nahradiť skrachovanému Horizontu škodu vo výške 336 miliónov korún. Všetci traja sa voči rozsudku odvolali na Najvyšší súd.

26. júna 2007 - Najvyšší súd zamietol námietku Majského proti väzbe. Rovnako rozhodol aj v prípade Pachingera a Brtvu.

11. októbra 2007 - Najvyšší súd na neverejnom pojednávaní zrušil rozsudok Špeciálneho súdu nad Majským. Prípad sa tak vráti pred Špeciálny súd.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu