Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prvý úspech Slovenska v boji o miliardy: Gréci a Taliani prídu o eurofondy!

Poslanec SaS (vpravo) na rokovaní Zobraziť galériu (4)
Poslanec SaS (vpravo) na rokovaní

BRUSEL – Európa zrejme smeruje k sporu, ktorý ju môže natrvalo rozdeliť na dve časti. Dôvodom sú nové pravidlá čerpania eurofondov od roku 2013. Podľa nich totiž krajiny ako Slovensko presadzujú, že Grécko a Taliansko, ktoré sa zadlžujú nedostanú z miliardových balíkov pomoci ani cent.

Poslanec SaS Szilárd Somogyi to vidí ako úspech Slovenska a najmä strany Richarda Sulíka. Európska komisia pre regionálny rozvoj totiž po desiatich rokoch čerpania eurofondov chce zmeniť pravidlá aj kvôli diskusiám o eurovale a názorom politikov vrátane SaS, ktorí kritizujú zlé hospodárenie niektorých štátov, hlavne na juhu Európy.

 „Nové podmienky rozdeľovania finančnej pomoci sa už však viažu na dodržanie rozpočtových pravidiel zo strany žiadajúcej krajiny,“ povedal nám Somogyi, ktorý včera rokoval na interparlamentnom stretnutí pre kohéznu politiku. Podľa poslanca SaS však očividne návrh komisie vyvolal vlnu nevôle práve u Grékov a Talianov. „V diskusii vystúpili hneď ako prví poslanci z Talianska a Grécka vyprosili si, akým právom chce zavádzať EÚ takéto podmienky a že či si EÚ uvedomuje, koľko desiatok miliónov ľudí bude takto odstrihnutých od pomoci,“ dodal Somogyi.

Brusel tento týždeň nehovorí o ničom inom ako o eurovale. Predseda parlamentu Richard Sulík sa dokonca dostal na titulku hlavných novín European Voice hneď vedľa kancelárky Angely Merkel. O tom, ako sa ho obávajú v Bruseli, svedčí aj fakt, že ho vykreslili skôr posmešne a kriticky. Dokazuje to aj fotografia Sulíka ako Supermana s titulkom Krypton Factor. To bola obľúbená reality šou, v ktorej si súťažiaci snažili zmerať psychickú odolnosť v stresových situáciách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu