Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Radičová: O eurovale rozhodneme do dvoch týždňov

Iveta Radičová
Iveta Radičová

BRATISLAVA/VARŠAVA - Slovenský parlament bude o eurovale rozhodovať v termíne medzi 11. a 14. októbrom. Uviedla to dnes na tlačovej konferencii vo Varšave premiérka Iveta Radičová.

"Nechcem teraz definitívne povedať, že to bude na programe 11. októbra, ale môžem s istotou povedať, že to bude na programe do začiatku summitu (EÚ) v Bruseli," povedala. Radičová ani dnes neprezradila, ako presne znie jej návrh kompromisného riešenia spornej otázky eurovalu. Ten predložila v stredu (28.9.), keď ho prezentovala aj šéfovi poslaneckého klubu SaS Jozefovi Kollárovi. Jeho obsah by mal byť známy až po tom, ako naň budú liberáli oficiálne reagovať.

"Nemôžem ho povedať, lebo by to bolo nekorektné voči mojim partnerom. Prebiehajú rozhovory, prebiehajú vyjednávania. Je zrejmé, keď som rokovala s predstaviteľmi eurozóny, že tie riešenia znamenajú aj istý postoj a reakciu krajín eurozóny," uviedla Radičová.

O eurovale hovorila slovenská premiérka vo Varšave aj na rokovaniach s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, gréckym premiérom Jorgosom Papandreom a ďalšími lídrami z krajín eurozóny. "Boli to veľmi otvorené rozhovory, informovala som o tom, akú mám predstavu riešenia, ktoré by bolo prijateľným kompromisom pre môjho koaličného partnera. Teda znamenalo by, že by nemusel meniť svoj názor a postoj k tejto schéme," povedala predsedníčka slovenskej vlády.

Súčasne odmietla úvahy, že by Slovensko nemalo priestor pre alternatívne riešenie eurovalu. "Moja vedomosť je, že moji kolegovia kompromis neodmietajú... Spontánne a prvé reakcie nezneli 'nie', ale že sú otvorení diskusii," uviedla aj na margo dnešných vyhlásení niektorých predstaviteľov Európskej komisie.

"Ja netvrdím, že takzvaný euroval je jediné možné riešenie. Netvrdím, ani náhodou, že je posledné riešenie. To je len medzikrok. Budú musieť nasledovať ďalšie rozhodnutia a ďalšie riešenia," zdôraznila Radičová. Súčasne však upozornila, že vo chvíli, keď euroval podporili nemeckí poslanci, spoločná európska mena sa na finančných trhoch posilnila.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu