Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Breivik zostáva v izolácii, pozostalí spomínali na Utöyi

Pozostalí si prišli na ostrov zaspomínať na obete Zobraziť galériu (5)
Pozostalí si prišli na ostrov zaspomínať na obete

OSLO - Ďalší mesiac zostane v izolácii nórsky masový vrah Anders Behring Breivik (32), rozhodol dnes súd. Breivik ju označil za "sadistickú mučiacu metódu". Pozostalí po obetiach dnes zatiaľ spomínali na ostrove Utöya na svojich blízkych.

Štyri týždne po čine, ktorý otriasol celou krajinou aj civilizovaným svetom, tak začali trojdňové smútočné akty na uctenie pamiatky obetí teroristických útokov. Súd dnes podľa tlačových agentúr rozhodol predĺžiť úplnú izoláciu Breivika vo väzbe o ďalšie štyri týždne.

Pozostalých na ostrov v jazere ležiaci asi 40 kilometrov severozápadne od Osla dopravil trajekt a vojenská loď. Z 69 postihnutých rodín sa ich 50 rozhodlo miesto masakru navštíviť, médiá to odhadujú na 300 až 400 ľudí. Lekári a dobrovoľníci Červeného kríža sú na ostrove k dispozícii, ak by bola potrebná ich pomoc. Sprievod po ostrove robia policajti, ktorí rodinným príslušníkom vysvetľujú a ukazujú, v ktorých miestach boli obete nájdené. Médiá ani verejnosť dnes nemajú na ostrov prístup, aby sa zachovalo súkromie trúchliacich.

Návšteva miesta tragédie má rodinám pomôcť pochopiť priebeh udalostí a lepšie sa vyrovnať so stratou. "Myslím, že návšteva pre pozostalých veľa znamená. Môžu vidieť, kde ich blízki strávili posledné chvíle svojho života a kde boli nájdení," povedala ministerka zdravotníctva Anne-Grete Stromová-Erichsenová televíziu NRK.

"Navštívime miesto, kde naše Andrine prežila poslednej chvíle," povedala stanici pred odchodom matka šestnásťročného dievčaťa zavraždenej extrémistom. "Uplynulé týždne pre nás boli tak ťažké, že návšteva ostrova už to ani zhoršiť nemôže, snáď skôr naopak. Zapálime tam sviečku a položíme kvety," dodala. Posledná zo 77 Breivikových obetí mala pohreb vo štvrtok.

Súd v hlavnom meste Osle dnes o ďalšie štyri týždne, teda do 19. septembra, predĺžil úplnú izoláciu atentátnika vo väzbe. Sudca Hugo Abelseth to označil za nevyhnutné z hľadiska ďalšieho vyšetrovania.

Sám Breivik, ktorému nebolo dovolené obliecť si k súdnemu vypočutiu frak, ako požadoval, označil izoláciu za "sadistickú mučiacu metódu". Izolácia však znamená len toľko, že nemá spoluväzňov a nemá ani prístup k médiám, teda televízii, tlače a internetu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu