Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Podozrivý útočník z Nórska nakúpil 6 ton umelého hnojiva

Anders Breivik Zobraziť galériu (2)
Anders Breivik

OSLO- Anders Behring Breivik, podozrivý z piatkového bombového útoku v Osle a streľby na neďalekom ostrove Utöya, nakúpil v máji 6 ton umelého hnojiva. Informovala o tom v sobotu dodávateľská firma. Niektoré druhy umelého hnojiva pritom môžu byť použité na výrobu výbušnín.

Breivik si tovar objednal prostredníctvom svojej firmy, pričom dodaný bol 4. mája. "Išlo o 6 ton umelého hnojiva, čo je malá, normálna objednávka pre štandardného poľnohospodárskeho producenta," uviedla Oddny Estenstadová, hovorkyňa dodávateľskej siete Felleskjoepet Agri. Podľa jej slov ich spoločnosť kontaktovala normálnym spôsobom, objednala si hnojivo a oni ho dodali. "Nepoznám jeho ani jeho spoločnosť," povedala.

Breivik prevádzkoval farmu produkujúcej zeleninu. Nórska televízia TV2 a miestne médiá už vyjadrili dohady, že takýmto spôsobom mohol mať prístup k umelým hnojivám, ktoré môžu byť použité na výrobu bômb.

Výbuch bomby v centre Osla v piatok zabil najmenej sedem ľudí a silno poškodil sídlo vlády ako aj ministerstvo financií a ropného priemyslu. Pár hodín neskôr spustil muž, ktorého médiá identifikovali ako Breivika, paľbu na mládežníckom letnom tábore Robotníckej strany premiéra Jensa Stoltenberga na ostrove Utöya, pričom útok neprežilo najmenej ďalších 84 ľudí. Na ostrove našla polícia tiež nevybuchnuté nálože. Breivika, občana Nórska podozrivého v oboch prípadoch, polícia zadržala. Motívy činu sú predmetom vyšetrovania. Podľa polície muž inklinoval ku krajnej pravici.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu