Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Začína sa sčítanie obyvateľov, sprevádzajú ho pochybnosti

Predsedníčka ŠU SR Ľudmila Benkovičová
Predsedníčka ŠU SR Ľudmila Benkovičová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na Slovensku sa dnes začína sčítanie obyvateľstva, domov a bytov, ktoré potrvá do 6. júna. Sčítať sa možno nielen klasicky vyplnením tlačených sčítacích formulárov, ktoré by už mali mať ľudia doručené sčítacími komisármi, ale aj elektronicky. Po prvý raz tak ľudia majú možnosť vyplniť sčítacie formuláre aj cez internet, na adrese www.e-scitanie.sk alebo prostredníctvom stránky www.scitanie2011.sk.

Elektronické sčítacie formuláre v slovenčine, angličtine a v jazykoch národnostných menšín boli verejnosti sprístupnené po rozhodujúcom okamihu sčítania, ktorým bola polnoc z piatka 20. mája na dnes. Do sčítacích formulárov budú obyvatelia zapisovať údaje aktuálne k tomuto dátumu. Ľudia, ktorí si do 20. mája neprevzali v mieste bydliska od sčítacieho komisára identifikátory a sčítacie formuláre, by mali kontaktovať príslušný obecný, mestský alebo miestny úrad.
      
Obyvateľov, ktorí sa sčítajú elektronicky, sčítací komisár už druhýkrát nenavštívi a nebude mať ani prístup k elektronicky vyplneným sčítacím formulárom. Obyvateľ ich zo svojho počítača odošle priamo do databázy Štatistického úradu SR. Obyvatelia, ktorí sa nesčítajú elektronicky, musia vyplniť tlačené sčítacie formuláre a odovzdať ich sčítaciemu komisárovi do 6. júna. Vyplniť sčítacie formuláre úplne, správne, pravdivo a včas je povinnosť, ktorá obyvateľom Slovenska vyplýva zo zákona o sčítaní obyvateľov, domov a bytov v roku 2011. O prípadných sankciách za nesplnenie tejto povinnosti, aké platia napríklad v Česku, slovenská legislatíva nehovorí.
      
V sčítaní ľudia odpovedajú do troch sčítacích formulárov, a to A. Údaje o obyvateľovi, B. Údaje o byte a C. o dome. Tie spolu obsahujú 52 otázok. Novinkou formulára o obyvateľovi je popri trvalom pobyte zisťovanie jeho obvyklého bydliska, teda miesta, na ktorom sa zdržiava prevažnú časť roka, kde zvyčajne trávi denný alebo nočný odpočinok. Pri sčítaní budú obyvatelia odpovedať aj na novú otázku, aký jazyk najčastejšie používajú na verejnosti a v domácnosti. Novými sú tiež otázky súvisiace s úrovňou počítačových znalostí.
      
Vo formulári B. o byte došlo v porovnaní s minulým sčítaním k výraznému zúženiu otázky o vybavenosti domácností. Novou je otázka o tom, či byt má alebo nemá klimatizáciu a pri polohe bytu v dome je novou tiež informácia, či je alebo nie je k bytu bezbariérový prístup. Novými zisťovanými údajmi vo formulári C. Údaje o dome je obdobie rekonštrukcie a tepelná izolácia domu.
      
Sčítanie sprevádzajú pochybnosti o jeho deklarovanej anonymite. Problémom má byť podľa kritikov možnosť krátkodobého prepojenia konkrétneho obyvateľa s údajmi v sčítacom formulári prostredníctvom identifikátora. Identifikátory, náhodne vygenerované čísla, majú spolu s overovacím heslom zaručiť, že každý obyvateľ sa sčíta iba raz. Po vytvorení databázy s výsledkami sčítania majú byť tieto prepojenia zlikvidované. K spravovaným údajom má mať prístup iba presne vymedzený okruh ľudí, čo má znemožniť zneužitiu dát.
      
Identifikátory sa nepáčia Úradu na ochranu osobných údajov SR, ten prostredníctvom médií v piatok 20. mája vyzval Štatistický úrad, aby bezodkladne informoval ľudí, že pri sčítaní nepôjde o anonymné zisťovanie údajov. Ako uviedol vo svojom stanovisku, nalepením identifikátora obyvateľa na vyplnený sčítací formulár sa osoba, ktorá ho vyplnila, stáva priamo určená a osobné údaje vo formulári možno priradiť konkrétnej fyzickej osobe. Štatistický úrad SR tento krok označil za účelový a ohrozujúci sčítanie a avizoval aj právne kroky voči Úradu na ochranu osobných údajov. Bližšie stanovisko majú jeho predstavitelia poskytnúť v nedeľu 22. mája.
      
Sčítanie obyvateľov, domov a bytov sa vykoná po desiatich rokoch na celom území SR, pričom v tomto roku bude vo všetkých členských štátoch EÚ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu