Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Csáky: Slovensko dostane na projekty viac ako 70 miliónov eur

Pál Csáky
Pál Csáky

BRATISLAVA - Slovensko dostane viac ako 70 miliónov eur z grantov Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP). Cieľom finančnej pomoci je znížiť sociálne a ekonomické rozdiely na Slovensku, pomôcť mu pri plnom začleňovaní sa do vnútorného trhu Európskej únie (EÚ) a zlepšiť spoluprácu medzi SR a prispievateľskými krajinami.

Až 95 % z celkovej čiastky poskytne Nórske kráľovstvo. Zvyšných päť percent k nám príde z Islandskej republiky a Lichtenštajnského kniežatstva. Celý projekt potrvá do roku 2009 a bude ho riadiť Úrad vlády SR. Vyplynulo to z dnešnej tlačovej konferencie za účasti podpredsedu vlády Pála Csákyho a veľvyslankyne Nórskeho kráľovstva v SR Brit Lovsethovej.

"Toto je otvorená pozvánka pre slovenské úrady, miestne samosprávy, inštitúcie, súkromné firmy a mimovládne organizácie na zlepšenie vzájomnej spolupráce," vyhlásila Lovsethová a dodala, že Nórsko chce prispieť k sociálnemu a ekonomickému rozvoju na Slovensku a zúčastniť sa na ňom. Blízka spolupráca je podľa jej slov pre Nórsko kľúčová.

Nórske mimovládne organizácie a firmy majú bohaté skúsenosti najmä v oblasti ochrany životného prostredia a zdravia, výskumu a zavádzaní legislatívy schengenského priestoru. Nórsko a Slovensko už dlhší čas spolupracujú v oblasti využívania a úspory energií. Lovsethová v tejto súvislosti spomenula Slovenskú technickú univerzitu, ktorá hľadá nórskeho partnera na vzájomnú spoluprácu. Nórsko si želá aj to, aby Slovensko financovalo cezhraničnú spoluprácu s Ukrajinou. Podpredseda vlády Pál Csáky povedal, že Slovensko je pripravené tomuto návrhu vyhovieť.

Nórsko nie je členom EÚ. Spolu s Islandom a Lichtenštajnskom je však súčasťou európskeho vnútorného trhu na základe zmluvy EHP. Grantmi EHP v celkovej výške takmer 1,2 miliardy eur prispejú tieto tri krajiny predovšetkým novým členským štátom EÚ. V prípade Slovenskej republiky granty obsiahnu 10 prioritných oblastí. Ide najmä o ochranu životného prostredia, zachovanie kultúrneho dedičstva, rozvoj ľudských zdrojov, zdravie a starostlivosť o deti, výskum a komplexné zavádzanie politiky EÚ do praxe.

Koncom decembra minulého roka Vláda SR vyzvala slovenských záujemcov o peniaze z grantu EHP, aby do 23. marca 2006 predložili žiadosti o individuálne projekty. Tie budú posudzovať nezávislí hodnotitelia, na ktorých vyhlásili verejnú súťaž. Subjekty, ktoré o peniaze z grantu EHP nepožiadajú, alebo stanovený termín na predloženie projektov nestihnú, budú mať ďalšiu možnosť o rok, keď Vláda SR zverejní novú výzvu.

Peniaze z grantov EHP budú na Slovensko a do ďalších 12 prijímateľských krajín prúdiť prostredníctvom dvoch finančných mechanizmov: nórskeho a mechanizmu EHP. Oba budú v platnosti od roku 2004 do roku 2009.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu