Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Hasiči: Hodnostný príplatok majú vyšší o 650 korún

BRATISLAVA - Od nového roka sa o 650 korún hodnostný príplatok zvýšil okrem policajtov aj hasičom. Upravuje to novela zákona o Hasičskom a záchrannom zbore. Napríklad mesačný príplatok hasičského rotmajstra bude 2 450 korún, poručíka 3 150 a generála 4 350 Sk.

Novela zavádza aj nový príspevok, tzv. úmrtné. Vdove po hasičovi, ktorý už mal nárok na odchodné, bude vyplatená suma vo výške odchodného. Vdovy po hasičoch, ktorí ešte nemali nárok na odchodné - teda nemali ešte odslúžených šesť rokov, nedostanú nič. Každé nezaopatrené dieťa bude mať nárok na úmrtné vo výške jedného mesačného služobného platu. V prípade vyrovnávacieho príspevku novela ruší hranicu 50 rokov, pri ktorej môže vzniknúť nárok na vyplácanie tohto príspevku.

Norma ďalej mení niektoré podmienky pri prijímaní do Hasičského a záchranného zboru. Od nového roku sa zruší povinnosť absolvovania základnej vojenskej, náhradnej alebo civilnej služby. Uchádzači o prácu hasiča budú musieť bezúhonnosť dokladovať odpisom z registra trestov, kde sú zaznačené aj zahladené tresty, nielen výpisom ako to je v súčasnosti. O hasičov v prípravnej štátnej službe sa bude opäť starať školiteľ.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu