Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Na voľbách do VÚC sa oficiálne zúčastnilo 18,02 % voličov

Predsedníčka ÚVK Edita Orbánová.
Predsedníčka ÚVK Edita Orbánová.

BRATISLAVA - Spolu 18,02 percenta zo 4 282 070 oprávnených voličov využilo svoje právo a zúčastnilo sa sobotňajších volieb do vyšších územných celkov (VÚC), uviedla na tlačovej besede k výsledkom regionálnych volieb predsedníčka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Edita Orbánová.

Ako ďalej konštatovala Orbánová, "vo všetkých z ôsmich samosprávnych krajov bolo zvolené zastupiteľstvo a ani v jednom z krajov nebol zvolený predseda". Voľby predsedov samosprávnych krajov sa preto zopakujú 10. decembra. Voličom vydali členovia 5 852 okrskových volebných komisií spolu 771 951 obálok na hlasovacie lístky, z toho voliči vhodili do volebných urien 771 635 obálok .

Z odovzdaných hlasovacích lístkov bolo pre voľby predsedov samosprávnych krajov platných 732 547 a pre voľby poslancov krajských zastupiteľstiev bolo platných 749 919 hlasovacích lístkov. Ako v tejto súvislosti skonštatoval predseda Štatistického úradu SR Peter Mach, v priemere bolo neplatných 30 tisíc hlasov. Častou chybou bolo, že voliči zakrúžkovali viac ako stanovený počet kandidátov na poslancov, za neplatné sa považovali lístky, kde nebol zakrúžkovaný žiadny kandidát či lístok s ďalšími chybami, o ktorých hovorí zákon.

Percentuálna časť voličov z miest a obcí podľa predsedu ŠÚ SR Petra Macha zatiaľ nie je známa, jasné sú ale čísla okrskov, kde voľby vzbudili najväčší či najmenší záujem. Najvyššia účasť - 27,67 percenta vo voľbách do VÚC bola v Nitrianskom samosprávnom kraji a najnižšia účasť bola v Trenčianskom kraji, 12,3 percenta. Z obvodov bola najvyššia voličská účasť v Zlatých Moravciach, kde dosiahla 34 percent a v obvode Nitra 31,85 percenta. Najnižší záujem voličov bol v obvodoch Myjava - 9,67 percenta a Ilava - 10,35 percenta. Najmenej voličov volilo svojich regionálnych zástupcov v obci Holumnica (okres Kežmarok), kde sa z 528 zapísaných voličov zúčastnilo 13, čo je 2,46 percenta. Najviac voličov hlasovalo v obci Sútor (okres Rimavská Sobota), kde sa z 254 zapísaných voličov zúčastnilo 226, teda 88,97 percenta voličov. Stopercentná účasť nebola v žiadnej obci.

Prvý okrsok, ktorý odovzdal zápisnicu obvodnej volebnej komisii - už 15 minút po zatvorení volebných miestností, bol okrsok z obce Kremná (Stará Ľubovňa). Posledný odovzdal zápisnicu dnes o 04:30 okrsok Pavlovce nad Uhom (okres Michalovce). Ešte pred polnocou skončili svoju prácu volebné obvody v Turčianskych Tepliciach a Banskej Štiavnici, posledný bol o 04:30 michalovský obvod. Na spracovaní takmer pol milióna údajov zo sobotňajších volieb do VÚC sa podieľalo takmer 1 100 pracovníkov Štatistického úradu a údaje z 5 852 okrskových volebných komisií spracovali na viac ako 500 počítačoch. Štatistický úrad po prvý raz zverejnil na svojej internetovej stránke údaje za všetky volebné okrsky.

ÚVK nezaznamenala vážnejšie porušenie volieb. ÚVK pritom môže riešiť len sťažnosti na prácu volebných komisií nižších stupňov, podnety, ktoré sa týkajú volebnej kampane postúpila Rade pre vysielanie a retransmisiu (RVR) a Ministerstvu kultúry (MK) SR. Podľa zapisovateľky ÚVK Lívie Škultétyovej, ÚVK prijala počas volieb 38 uznesení, RVR odstúpila päť prípadov, MK SR postúpila dva prípady, vzala na vedomie osem podaní, do jej kompetencie nepatrilo 13 prípadov a ako nezrozumiteľný odmietla jeden podnet.

Problémom je podľa člena ÚVK Ivana Šimka, že zákon nehovorí o sankciách za porušenie volebného moratória. Problém okrskovej volebnej komisie v Pavlovciach nad Uhom (okres Michalovce), kde sa komisia nevedela až do 04:30 rozhodnúť, či je volebný lístok platný, ak na ňom volič použil viacero farebných pier vyriešila podľa zákona okrsková komisia sama. Ako konštatovala podpredsedníčka ÚVK Eva Polakovičová, "platnosť volebného lístku nestojí na tom, či použijete viacero farebných pier, pokiaľ ste splnili tú požiadavku, že ste zakrúžkovali maximálny možný počet".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu