Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Mesežnikov: HZDS utrpelo vo voľbách na poslancov zdrvujúcu porážku

Grigorij Mesežnikov
Grigorij Mesežnikov

BRATISLAVA - Ľudová strana - Hnutie za demokratické Slovensko (ĽS-HZDS) utrpela vo voľbách poslancov do samosprávnych parlamentov zdrvujúcu porážku. Skonštatoval to pre agentúru SITA pri hodnotení regionálnych volieb politológ Grigorij Mesežnikov.

"V porovnaní s voľbami 2001 HZDS v niektorých krajoch prakticky zmizlo z politickej mapy, v niektorých krajoch značne svoje pozície oslabilo," uviedol. Dodal, že podľa jeho názoru je táto politická strana na "klesajúcej trajektórii". Napriek tomu, že niekoľkí kandidáti hnutia na županov postúpili do druhého kola volieb, Mesežnikov si myslí, že HZDS bude mať problém dostať ich do županských kresiel.

Veľkej slovenskej koalícii v Nitrianskom kraji sa podľa politológa napriek svojmu víťazstvu v tejto samospráve nepodarilo úplne marginalizovať SMK. "SMK bude mať podľa môjho názoru najsilnejšiu frakciu v krajskom zastupiteľstve," vyhlásil Mesežnikov. Dodal, že je otázne, ako sa vyvinie situácia počas volebného obdobia, pretože pri riešení problémov už etnický faktor nebude zohrávať takú dôležitú úlohu, ako pri mobilizácii voličov.

"Predpokladám, že z pragmatických dôvodov sa budú poslanci SMK v tomto volebnom období správať ústretovejšie voči zástupcom pravicových strán v spoločnom slovenskom zoskupení," povedal. Mesežnikov očakával, že sa ani jednému z kandidátov na župana nepodarí uspieť hneď v prvom kole volieb. "Svedčí to o tom, že sily sú vyrovnané, kandidovalo viac kandidátov," uviedol.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu