Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Účasť na voľbách je zatiaľ nízka, tvrdia členovia ÚVK

BRATISLAVA - Priebeh volieb je zatiaľ pokojný, no k volebným urnám zatiaľ prišlo málo voličov, tvrdia členovia Ústrednej volebnej komisie (ÚVK).

Volebné komisie v Bratislave nemajú veľa práce, tvrdí ÚVK
Účasť bratislavských voličov v dnešných voľbách do vyšších územných celkov (VÚC) je zatiaľ nízka. Agentúre SITA to potvrdili viacerí členovia Ústrednej volebnej komisie (ÚVK). Ako pre agentúru SITA konštatoval člen ÚVK Ivan Šimko (Misia 21 - Nová kresťanská demokracia), "nechcem povedať, že členovia okrskových volebných komisií sa nudia, ale nemajú veľa práce." Šimko už od rána navštívil viaceré okrskové komisie v štvrtom bratislavskom obvode a po kontrole na Dlhých Dieloch chce ešte ísť do Starého Mesta a Ružinova. Voľby sú podľa neho pokojné, no voličská účasť je nízka a pohybuje sa okolo 10 percent.

Ešte nižší záujem ako Ivan Šimko zaznamenala počas pochôdzok po okrskových komisiách v Bratislave ďalšia členka ÚVK Miloslava Čutková (Ľudová strana - Hnutie za demokratické Slovensko), ktorá bola vo volebných komisiách v Lamači, Dúbravke a v Starom Meste. V jednej z komisií v čase jej návštevy odvolilo len asi 20 z 1000 oprávnených voličov. Ani Čutkovej komisie nehlásili nič, čo by narušilo priebeh regionálnych volieb.

Predsedníčka ÚVK Edita Orbánová (Strana maďarskej koalície), ktorá spolu so zapisovateľkou komisie Líviou Škultétyovou navštívila jednu okrskovú volebnú komisiu v Trnavskom kraji, v obci Štvrtok na Ostrove (okres Dunajská Streda) zatiaľ nezaznamenala pri priebehu volieb závažné problémy. "ÚVK rieši prípadné problémy operatívne," povedala pre agentúru SITA Orbánová. Dodala, že aj podľa jej zistení je záujem voličov malý.


V Košickom kraji sa odhady účasti pohybujú okolo 10 až 12 percent
Obavy z nízkej účasti voličov sa potvrdili v polčase hlasovania aj v Košickom kraji. Odhady účasti v malých obciach i veľkých mestách sú približne rovnaké a pohybujú sa okolo hranice 10 až 12 percent. Výrazné rozdiely nie sú ani medzi územím, kde žijú Slováci a južnými časťami kraja s prevahou voličov maďarskej národnosti. Podľa skúseností z predchádzajúcich volieb práve maďarský elektorát patril k najdisciplinovanejšiemu. V prvom zo siedmich volebných okrskov v Kráľovskom Chlmci Trebišovského obvodu prišlo k 14-tej hodine asi iba 100 z celkového počtu 1071 voličov. V ďalších obciach obvodu bola približne 10-percentná účasť.

V obci Husák v Michalovskom obvode je zapísaných 136 predovšetkým starších voličov, k urnám ich prišlo 44. Svoje urobil aj silný vietor a mrazivé počasie. K niekoľkým voličom preto pôjdu členovia komisie ešte s prenosnými urnami. Podobne to vyzerá aj v obci Blatné Remety v rovnakom obvode, kde majú zapísaných 361 voličov a voliť ich prišlo 60. V meste Sobrance, v najvýchodnejšom obvode kraja, sa účasť tiež pohybuje iba okolo 11 percent. Skúsenosť so slabým záujmom o voľby majú aj okrskové volebné komisie v Rožňavskom obvode. V obci Stratená pri Dobšinskej ľadovej jaskyni prišlo voliť iba 12 z celkovo 86 voličov. Sneží tam však bez prestávky od rána a účasť asi ovplyvnilo aj počasie.

Obavy z malej účasti na voľbách sa napĺňajú v Košiciach, kde v obvode I. a II. je to zatiaľ len 5 až 7 percent, pričom nízku účasť hlásia najmä z veľkých sídlisk. Konkrétne v druhom košickom obvode v okrsku na Kežmarskej 28 majú zapísaných zhruba 1200 voličov a odvolilo z nich asi 13 percent, zväčša starších občanov. Na prevažne rómskom sídlisku Luník IX. evidujú 7-percentú účasť.


V Žilinskom kraji prišlo k volebným urnám zatiaľ asi 5 až 6 percent občanov
V Žilinskom kraji prišlo zatiaľ k volebným urnám približne 5 až 6 percent voličov. Nízky záujem môže podľa hovorcu Krajskej volebnej komisie Mariána Zajaca súvisieť aj so snežením, prípadne dažďom na väčšine územia Žilinského kraja. Spresnil, že komisia zatiaľ nezaznamenala v súvislosti s voľbami žiadne vážne nedostatky.

Približne osem percent voličov prišlo k urnám do 13. hodiny v okrese Ružomberok. Podľa vyjadrení členov obvodnej volebnej komisie v Ružomberku súvisí nízka účasť so zlým počasím. Od rána v regióne dolného Liptova snežilo, počasie sa zlepšilo až popoludní. Najmä starší ľudia sa báli vyjsť do ulíc, ktoré miestami neboli odhrnuté od snehu, povedal člen okrskovej volebnej komisie v ružomberskej miestnej časti Biely Potok Jozef Milan, kde do 13. hodiny odvolilo asi päť percent voličov.

Päťpercentnú účasť zaznamenali dopoludnia aj v kysuckej obci Makov. Jej 1870 obyvateľov žije na rozlohe 4600, preto obec pravidelne zabezpečuje počas každých volieb autobus. Možnosť odviezť sa do volebných miestností však podľa starostu využilo iba 6 ľudí. Záujem o voľby nejavili ani obyvatelia Rajeckej Lesnej v okrese Žilina. Podľa predsedníčky okrskovej volebnej komisie Viery Peknej prišlo do 13. hodiny k volebným urnám približne 5 percent z 971 oprávnených voličov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu