Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Voľby: Štyri obce začali voliť skôr

BRATISLAVA - Spolu 4 282 227 oprávnených voličov môže dnes od 7:00 do 22:00 využiť svoje právo voliť vo voľbách do vyšších územných celkov (VÚC). Konečné číslo voličov môže byť aj vyššie, lebo niektorí nemuseli byť zapísaní v zozname voličov.

Začiatok volieb sa mohol, ak si to vyžiadali miestne zvyklosti, posunúť a túto možnosť využili v štyroch obciach. V obci Porostov (okres Sobrance) v Košickom samosprávnom kraji začali voliť o polhodinu skôr, od 6:30. S hodinovým náskokom, od 6:00 volia v troch obciach v Prešovskom samosprávnom kraji - v Nižných Ladičkovciach (okres Humenné), vo Veľkej Lesnej (okres Stará Ľubovňa) a v Hanušovciach nad Topľou (Vranov nad Topľou). Obcí, kde sa volí skôr ako stanovuje zákon je tentoraz menej ako v minulosti.

Skorší začiatok neovplyvní záver volieb, vo všetkých 5 852 okrskových volebných komisiách sa bude hlasovať do 22:00. Výsledky volieb by mali byť známe v nedeľu. Prípadné druhé kolo volieb predsedov krajských samospráv sa zopakuje v tých krajoch, kde nebol zvolený predseda v prvom kole dva týždne po riadnych voľbách, v sobotu 10. decembra.

Voliči nad 18 rokov - občania SR ako aj cudzinci s trvalým pobytom na Slovensku vyberajú v ôsmich samosprávnych krajoch osem županov zo 62 kandidátov. Poslancov krajských zastupiteľstiev zvolia z 2 821 kandidátov.

Voliči zakrúžkujú kandidátov na dvoch hlasovacích lístkoch, jeden lístok je pre voľby predsedu a jeden pre voľby poslancov krajského zastupiteľstva. Každý pritom volí na štyri roky jedného predsedu samosprávneho kraja a určený počet poslancov krajského zastupiteľstva za daný volebný obvod. Ak volič zakrúžkuje viac kandidátov ako je stanovené na lístku, bude volebný lístok neplatný.

Ak sa z vážneho dôvodu, napríklad pre chorobu, nemôže volič dostaviť do volebnej miestnosti, môže voliť aj mimo volebnej miestnosti, napríklad doma alebo v nemocnici. Musí to však byť na území jeho volebného okrsku. V takomto prípade musí volič pred voľbami o to požiadať okrskovú volebnú komisiu, ktorá k nemu vyšle dvoch členov s prenosnou volebnou schránkou. Voliť môžu aj občania vo väzbe, pokiaľ sa však nachádzajú na území volebného okrsku, do ktorého patria podľa miesta svojho trvalého pobytu. Predbežne by malo z takmer 3000 obvinených vo voľbách do VÚC hlasovať osem väznených. Armáda SR urobí adekvátne opatrenia, ktoré umožnia voliť aj vojakom v službe.

Prekážkou volebného práva je výkon trestu odňatia slobody, pozbavenie spôsobilosti na právne úkony, obmedzenie slobody z dôvodu ochrany zdravia a výkon vojenskej služby pri plnení osobitných úloh.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu