Utorok11. jún 2024, meniny má Jesika, zajtra Zlatko

ŠRVŠ: Vražda vysokoškoláka je neospravedlniteľný skutok

Vysokoškolák Daniel bol brutálne zavraždený 4.11.2005 v Bratislave na Tyršovom nábreží.
Vysokoškolák Daniel bol brutálne zavraždený 4.11.2005 v Bratislave na Tyršovom nábreží.

BRATISLAVA - Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ) považuje tragickú udalosť – zavraždenie mladého vysokoškolského študenta na Tyršovom nábreží v Bratislave 4. novembra za neospravedlniteľný skutok voči ľudskej dôstojnosti a ľudskej cti.

"Odmietame akékoľvek formy násilia páchaného v ľudskej spoločnosti, navyše, ak je dôvodom spáchania takéhoto skutku len výzor a príslušnosť k inej subkultúre," uvádza sa vo vyhlásení ŠRVŠ, ktoré dnes agentúre SITA poskytol predseda rady Jaroslav Juriga.

ŠRVŠ verí v skoré dolapenie a riadne potrestanie vinníkov, zároveň žiada kompetentné orgány, aby zákonnými prostriedkami zamedzili konaniu takejto, či inej formy násilia na spoločnosti. ŠRVŠ zastupuje vyše 130-tisícovú komunitu mladých ľudí a nie je jej ľahostajný osud ani jedného z nich. "Sú to mladí ľudia, študenti, ktorí si uvedomujú, aké dôležité sú poznatky a vzdelanie pre ich vlastný život a majú záujem použiť tieto hodnoty pre rozvoj celej spoločnosti. Takýmto nezmyselným a radikálnym konaním prichádza spoločnosť o neoceniteľné hodnoty," píše sa vo vyhlásení.

ŠRVŠ boj za slobodu a demokraciu nepovažuje za ukončený ani dnes. Už 15. novembra 2005 si ŠRVŠ pripomenie túto tragickú udalosť spomienkovým zhromaždením v univerzitných slovenských mestách - Košiciach, Prešove, Banskej Bystrici, Žiline, Trenčíne, Nitre, Zvolene - pri príležitosti Medzinárodného dňa študentov a Dňa boja za slobodu a demokraciu, ktorým je 17. november.

"ŠRVŠ preto vyzýva všetkých študentov vysokých i stredných škôl, aby sa zúčastnili spomienkových zhromaždení a v plnej miere využili svoje akademické i občianske práva a slobody, aby sme si spoločne pripomenuli historické udalosti i tragické súvislosti uplynulých dní a zamysleli sa nad významom slobody v demokratickej spoločnosti," uvádza sa vo vyhlásení.

Pripojte sa k výzve STOP RASIZMU A NÁSILIU a napíšte na: stopnasiliu@novycas.sk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu