Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Protestný sviečkový pochod na počesť zavraždeného študenta už o 17.00 hod.!

Vysokoškolák Daniel bol brutálne zavraždený 4.11.2005 v Bratislave na Tyršovom nábreží. Zobraziť galériu (3)
Vysokoškolák Daniel bol brutálne zavraždený 4.11.2005 v Bratislave na Tyršovom nábreží.

BRATISLAVA - Protestný sviečkový pochod Zastavme neonacistov na znak pamiatky brutálne zavraždeného 21-ročného študenta Daniela Tupého organizuje občianske združenie Ľudia proti rasizmu.

Táto organizácia vyzýva všetkých občanov, ktorým nie sú ľahostajné rastúce prejavy násilia a agresivity skinhedov na Slovensku, aby prišli dnes o 17:00 hod. na bratislavské Hodžovo námestie. Ľudia by si mali so sebou priniesť sviečku a na znak účasti s nebohým Danielom pripnúť i čiernu stužku. Súbežne s touto akciou sa v Košiciach uskutoční spomienková akcia spojená so zberom podpisov pod petíciu pre ministerstvo vnútra.

Ako agentúru SITA informoval Daniel Milo zo združenia Ľudia proti rasizmu, po skončení pochodu sa uskutoční v Štúdiu 12 na Jakubovom námestí podujatie Fašizmus vtedy a dnes, ktorého súčasťou bude aj premietanie dokumentu Sila ľudskosti - Nicholas Winton, diskusia a hudobný program. V sobotu sa na parkovisku na Tyršovom nábreží, kde sa odohral posledný smrteľný útok, uskutoční spomienkový koncert venovaný Danielovi.

V stredu si ľudia na celom Slovensku môžu pripomenúť obete fašizmu a antisemitizmu. Dobrovoľníci budú v tento deň šíriť myšlienky tolerancie v informačných stánkoch a pri iných symbolických akciách. Študenti zo Združenej hotelovej a obchodnej školy v Liptovskom Mikuláši a v Košiciach budú na uliciach týchto miest rozdávať farebné pastelky, ktoré bude možné nosiť na krku a vyjadriť tak svoj postoj k fašizmu a antisemitizmu.

V Prešove si občania pripomenú obete koncentračných táborov symbolickým kladením sviečok na ulici Popradskej brigády, teda na mieste, z ktorého boli Židia a Rómovia prvýkrát deportovaní na nútené práce a smrť. V Metroklube v Šali sa v piatok o 20:00 uskutoční koncert hudobných skupín na podporu Medzinárodného dňa boja proti fašizmu a antisemitizmu.

Ľudia proti rasizmu pri príležitosti Medzinárodného dňa boja proti fašizmu a antisemitizmu predložia magistrátu mesta Bratislavy myšlienku návrhu na prvý pamätník svojho druhu na Slovensku, venovaný obetiam rasizmu, xenofóbie a antisemitizmu. Návrh pamätníka by mal podľa Mila vyjadriť ľútosť a súcit s obeťami ideológií, ktoré ubližujú, zraňujú a ničia ľudskosť.

Pripojte sa k výzve STOP RASIZMU A NÁSILIU a napíšte na: stopnasiliu@novycas.sk


Zavraždeného študenta si pripomenú viacerí politici

Na dnešnom spomienkovom pochode, pri ktorom si účastníci pripomenú zavraždeného študenta Daniela Tupého, sa zúčastnia viacerí politici. Poslancov dnes k účasti vyzval šéf parlamentu Pavol Hrušovský, ktorý už v utorok avizoval, že na pochod príde. Prezident Ivan Gašparovič i premiér Mikuláš Dzurinda však na Hodžovom námestí nebudú. Nedovoľujú im to ich pracovné povinnosti. Namiesto hlavy štátu sa na spomienkovom pochode zúčastní kancelár Milan Čič a riaditeľ komunikačného odboru Kancelárie prezidenta SR Marián Bednár. Za vládu prídu akciu podporiť, podľa doterajších informácií, vicepremiér Pál Csáky aj ministerka práce Iveta Radičová. Svoju účasť potvrdil aj podpredseda parlamentu Béla Bugár.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu