Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Mäso od producentov je podľa spracovateľov bezpečné

BRATISLAVA - Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) podporuje sprísnené kontroly obchodných reťazcov. Agrárna samospráva sa pripája aj k iniciatíve ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona, aby kontrolné orgány postihovali obchodné reťazce oveľa prísnejšie, napríklad aj pokutami do výšky až 50 mil. Sk.

Informoval o tom v utorok na tlačovej besede podpredseda SPPK Dušan Janíček. Dodal, že SPPK tiež pripravuje podnet pre Ministerstvo hospodárstva SR, ktoré vykonáva dozor nad dodržiavaním zákona o obchodných reťazcoch, k novele tohto zákona, a to práve pre porušovanie platnej legislatívy.

Podľa slov výkonného riaditeľa Slovenského zväzu spracovateľov mäsa (SZSM) Viliama Pohlyho je nevýhodou platnej legislatívy aj skutočnosť, že výroba musí dodržiavať platný Potravinový kódex, avšak ten sa nevzťahuje na samotný obchod, ale len na producentov. Zdôraznil tiež, že mäso a mäsové výrobky od producentov tak spĺňajú prísne kvalitatívne parametre a ich výrobky sú kvalitné a bezpečné. Avšak to, ako obchod narába s mäsom je vecou samotného obchodného reťazca, keďže pracovníci obchodu musia dodržiavať vlastné interné pravidlá obchodnej siete, tie ale nesmú ísť pod rámec platného zákona.

Producenti mäsa tiež nemôžu do svojich prevádzok vziať späť mäso a výrobky, po dátume trvanlivosti alebo poškodené. Takéto mäso si musí obchod odviesť do kafilérie na vlastné náklady. Podľa pripravovaného nového Potravinového kódexu tiež budú musieť producenti spĺňať aj nové kvalitatívne parametre mäsových výrobkov, ako napríklad percentuálny podiel mäsa v mäsových výrobkoch. To zvýši kvalitu výrobkov, avšak aj ich cenu. SPPK preto upozorňuje, že ak sa táto smernica nebude vzťahovať na obchodné reťazce, tie si dovezú lacnejšie a menej kvalitné výrobku zo zahraničia. Okrem toho, že spotrebiteľ tak bude mať k dispozícii opäť len nekvalitné výrobky, zároveň to môže zlikvidovať aj slovenskú mäsovýrobu.

Podľa D. Janíčka obchodné reťazce v súčasnosti tiež zneužívajú svoju ekonomickú silu práve vo vzťahu k producentom. Keďže až 70 % rozhodujúcich potravinárskych komodít predávajú producenti cez obchodné reťazce, sú nútení prispôsobiť sa nevýhodným zmluvám s obchodnými sieťami. "Svoju ekonomickú silu využívajú reťazce pri vyžadovaní rôznych peňažných plnení zo strany producenta, ktoré podľa zistení SPPK predstavujú 10 až 27 % z objemu realizovaných tržieb," skonštatoval Janíček.

Obchodné siete zároveň požadujú od producentov splnenie ich kritérií dodržiavania kvality a bezpečnosti potravín, ktoré sú pre každú obchodnú sieť rôzne. Producent si musí dať vypracovať pre každého odberateľa audit o ich dodržiavaní, a to na vlastné náklady. O audite samotných obchodných reťazcov však agrárna samospráva pochybuje.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu